Notă analitică IPRE: Ce salariu trebuie să ai pentru ca să îți permiți un apartament în Chișinău?



Notă analitică IPRE: Ce salariu trebuie să ai pentru ca să îți permiți un apartament în Chișinău?

Pentru a achiziționa un apartament reparat la preț median (explicație: jumătate dintre apartamente au preț sub acest nivel, iar cealaltă jumătate – peste) în municipiul Chișinău, o familie trebuie să aibă un venit brut de aproape 39 000 mii lei lunar. Conform datelor oferite de Biroul Național de Statistică, salariul mediu al unei persoane angajate în Chișinău în trimestrul II, 2023 a fost de 14 500 lei. Prin urmare, dacă presupunem că ambii soți într-o familie lucrează cu un salariu mediu, aceștia nu pot să își permită un apartament cu reparație în Chișinău. Astfel, pentru cei mai mulți locuitori din Chișinău, locuințele devin tot mai inaccesibile.

Aceasta este una din concluziile principale ale unei note analitice elaborate de experții Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Stanislav Ghilețchi și Adrian Ermurachi, care analizează ce salariu trebuie să ai pentru ca să îți permiți un apartament în municipiul Chișinău, care sunt diferențele de prețuri între diferite zone ale capitalei, dar și ce politici trebuie implementate de către autorități pentru încurajarea și accelerarea noilor proiecte imobiliare.

Populația în municipiul Chișinău înregistrează ă creștere constantă a numărului de locuitori, în comparație cu o scădere totală a populației la nivel național. Creșterea este rezultatul migrației interne. Din 2017 până în 2022, migrația netă în Chișinău a fost de peste 60,000 de persoane. Pe lângă aceasta, se observă și o schimbare a comportamentului locuitorilor. De exemplu, numărul familiilor formate din una sau două persoane a crescut de la 90 mii înregistrat în anul 2010 la 210 mii în anul 20192. Aceste două tendințe au cauzat o majorare a cererii pentru locuințe.

Cu toate acestea autorizațiile de construcție pentru blocurile locative sunt în scădere, la fel ca și cantitatea de metri pătrați dați în exploatare, în mod special în anul 2022 – care a fost anul cu cele mai mari scumpiri ale apartamentelor în ultimul deceniu.

În același timp, nu există o statistică oficială privind prețurile imobiliare, care să reflecte în mod obiectiv realitatea pieței. De aceea, pentru elaborarea acestei note, am utilizat o abordare mai puțin convențională, dar care, reflectă realitatea pieței imobiliare. Pentru analiză, au fost colectate prețurile tuturor anunțurilor referitoare la vânzarea apartamentelor de pe site-ul www.999.md. Acesta este recunoscut ca fiind principalul portal de anunțuri din Moldova, cu aproximativ 300 000 de vizite zilnice. În cadrul acestui exercițiu, au fost extrase datele cu privire la peste 17 000 de apartamente expuse la vânzare în Chișinău.

Astfel, reieșind din datele de pe platforma www.999.md, putem obține prețurile de vânzare în fiecare regiune a orașului. Centrul Chișinăului, în mod inevitabil este zona cu cele mai scumpe apartamente din oraș, cu un preț de peste 1 600 € pentru metru pătrat. Pe locul doi se situează sectorul Rîșcani (1 444 €), urmat de Buiucani (1 354 €), Telecentru (1 325 €), Ciocana (1 293 €) și Botanica (1 269 €). Cel mai ieftin sector este Durlești (1 095 €), care este de fapt o suburbie a orașului Chișinău, dar datorită proximității sale, aceasta ar putea fi considerată parte componentă a orașului. Prețurile respective sunt pentru apartamentele cu reparație.

Luând la bază, prezenta analiză, IPRE vine cu următoarele recomandări:

  1. Revizuirea politicilor de utilizare a terenurilor. Acest lucru poate ajuta la identificarea zonelor neutilizate sau sub-utilizate care pot fi transformate în terenuri destinate spre construcție.
  2. Dezvoltarea unor sectoare și cartiere noi, cu drumuri, iluminat stradal și instituții publice, respectând principiul complementarității și sinergiei între investițiile publice și private.
  3. Continuarea investițiilor pentru îmbunătățirea infrastructurii de transport. Transportul public eficient poate face ca zonele mai îndepărtate, unde locuințele sunt mai accesibile, să devină mai atractive pentru locatari.

Pentru mai multe detalii consultați Nota Analitică IPRE, disponibilă aici.

Prezenta notă analitică a fost  elaborată în cadrul  proiectului IPRE „Analize  Tematice  a  politicilor  publice”, realizat cu susținerea  Fundației  Konrad  Adenauer  (KAS)  în Republica  Moldova. Opiniile reflectate în prezenta publicație aparțin autorului și nu reflectă neapărat opinia KAS.