Compania Microsoft interesată de educaţia IT în R. Moldova



Programul Parteneri pentru Educaţie Moldova a fost prezentat astăzi de către experţi internaţionali Microsoft România reprezentanţilor Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor şi reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Până la sfârşitul lunii martie urmează să fie semnat la Chişinău, Memorandumul de Înţelegere al programului, care prevede un suport know-how din partea companiei Microsoft de implementare în domeniul educaţiei pentru a ajuta comunitatea educaţională a şcolilor, elevilor şi profesorilor să dezvolte potenţialul pentru crearea unei societatăţi informaţionale, precum şi pentru a facilita schimbul de experienţă utilizând tehnologia informaţională.

"Educaţia IT se încadrează perfect în prorgamul de activitate al Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicării, care desfăşoară mai multe proiecte în această direcţie, principalele fiind e-Guvernarea şi asigurarea accesului populaţiei la internet şi televiziune digitală", susţine Alexandru Oleinic, Ministrul TIC. El a menţionat că "educaţia IT a generaţiilor tinere este o investiţie sigură în o evoluţie stabilă a economiei naţionale".

Loreta Handrabura, viceministru MECT, doctor în filologie, susţine că "proiectul corespunde realităţilor şi conţinutului unei societăţi informaţionale cu accent foarte clar şi profesionist pe realizarea dimensiunilor acestuia. Deşi are o viziune globală pe componenta Parteneri pentru Educaţie, avem posibilitatea de a adapta proiectul pentru o abordare locală, reieşind din realităţile educaţionale şi informaţionale ale R.Moldova".

Sanda Foamete, SNR Manager pentru Audienţa Academică şi Educaţională Microsoft România susţine că "astfel de programe şi-au demonstrat eficienţa în domeniul educaţiei IT în peste 112 state, care acoperă un număr de profesori de peste 7,2 milioane. La proiectele desfăşurate în aceste ţări au acces circa 178,5 milioane de elevi. Prin acest memorandum propunem, în special, şcolilor şi comunităţii de profesori şi elevi ai Republicii Moldova să aibă acces la experienţa pozitivă a acestor state".

Memorandumul conţine trei module:
1. Şcoli inovative — presupune furnizarea către şcoli, Guvern şi parteneri, a resurselor, cursurilor de formare, expertiză şi modele de tehnologie, care ajută şcolile să pregătească mai bine elevii pentru viaţă şi muncă în secolul XXI.

2. Profesori inovativi — presupune punerea la dispoziţia profesorilor de instrumente, forumuri şi resurse care construiesc comunităţi de practică , susţin colaborarea şi accesul la conţinut de calitate şi stimulează cadrele didactice să integreze TIC în procesul educaţional într-un mod semnificativ.

3. Elevi inovativi — Încurajarea elevilor să utilizeze TIC în activitatea şcolară şi de învăţare.

Acest memorandum urmează să fie examinat de MTIC şi MECT, după care să fie semnat până la sfârşitul lunii martie, pentru ca din aprilie experţii R.Moldova şi Microsoft să înceapă colaborarea în domeniul educaţiei. În paralel au fost lansate discuţii referitor la posibilitatea semnării unui Memorandum similar cu MTIC. Acestea ar putea conţine o viziune globală asupăra oportunităţilor de colaborare pe întreg segmentul de direcţii de dezvoltare IT din R.Moldova.

 

http://www.zdg.md