ALGA: "Dorin Chirtoacă trebuie tras la răspundere"



Primarul general, Dorin Chirtoacă, trebuie tras la răspundere pentru că ignoră toate propunerile şi iniţiativele societăţii civile şi organismelor internaţionale privind sterilizarea maidanezilor, iar copiii şi oamenii muşcaţi de câini sunt pe conştiinţa primarului. De această părere sunt membrii Asociației pentru protecţia animalelor fără adăpost „ALGA”, care au declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că Primăria nu reacţionează la propunerile societăţii civile privind sterilizarea maidanezilor.

„Trei asociaţii internaţionale de protecţie a animalelor au înaintat propuneri primăriei Chişinău, la care nu au primit niciun răspuns. Noi am primit o scrisoare de la Brigitte Bardot, care spune că dacă primarul alege să utilizeze metode barbare şi nu răspunde în niciun fel la propunerea noastră, atunci aceasta este o pată pe imaginea Republicii Moldova”, a spus unul dintre voluntarii în cadrul Asociaţiei, Sabina Bârsan.

Membrii Asociaţiei „Alga” spun că problema câinilor fără adăpost a devenit atât de gravă, încât locuitorii capitalei au început să-i omoare prin otrăvire.

În acelaşi timp, liderul PNL, Vitalia Pavlicenco, prezentă la conferinţă, a subliniat că pepiniera de câini din apropierea pieţei de la Calea Basarabiei şi Grădina zoologică s-au arătat dispuse să înceapă sterilizarea maidanezilor, însă doar în cazul unui contract semnat cu primăria Chişinău. „Primăria însă nu întreprinde măsuri în acest sens şi preferă să omoare câinii cu cruzime, ceea ce nu are niciun câmp legal”, spun membrii Asociaţiei.

Solicitat de jurnal.md, primarul Dorin Chirtoacă nu a fost de găsit ca să comenteze acuzațiile care i-au fost aduse. Anterior, primarul a declarat că primăria va continua să soluţioneze problema câinilor fără stăpâni, urmând prevederile Convenţiei pentru protecţia drepturilor animalelor, ratificată de 19 state membre a Uniunii Europene. Legea prevede că în cazul în care un oraş se confruntă cu grave probleme în ceea ce priveşte numărul animalelor vagabonde, se purcede la eutanasierea acestora, fără ca animalele să suporte dureri fizice.

Potrivit datelor primăriei Chişinău, de la începutul anului peste o sută de persoane au fost muşcate de câini fără adăpost.

 

http://www.jurnal.md