Ce înseamnă criză?



Să ajungi în ultimul an la facultate și să nu cunoști careva aspecte esențiale direct legate de specialitate este, probabil, o rușine :) Dar poate și nu e, pentru că dacă o să înțeleg răspunsul o să fiu ceva mai "informată" ca pînă acuma.

Economia Republicii Moldova e un fenomen aparte care nu totdeauna se supune legităților obișnuite, dar oricum rămîn în mare parte (pînă la urmă) explicabile. Faza de recesiune în care acuma se află țara noastră, însă, nu este una care să nu poată purta numele de criză. Sau greșesc?

Citez…: ”Pentru faza de recesiune sunt caracteristice următoarele:

1. scăderea nivelului de producție

2. scăderea nivelului venitului

3. scăderea nivelului investițiilor

4. scăderea profitabilității firmelor

5. creșterea numărului șomerilor

6. scumpirea creditelor.”

Acuma să le iau pe rînd, ca să înțeleg dacă e Moldova în criză sau nu?!

Scăderea nivelului de producție este indiscutabilă. A și fost prognozată să scadă, a scăzut în realitate și e, fara discuții multe, un argument al unei recesiuni. Conform datelor preliminare, diminuarea PIB-ului 2009 față de 2008 a avut loc în mărime de 6,5%.

Scăderea nivelului veniturilor: în anul 2009 salariul mediu lunar din economia naţională a constituit 2747,6 lei şi s-a mărit faţă de anul 2008 atît în valoare nominală, cît şi în termeni reali (ajustat la indicele preţurilor de consum) cu 8,6 %. Da, dar totodată această majorare medie nu este caracteristică tuturor ramurilor economice. S-au mărit salariile în sfera bancară, energie electrică și termică… Iar în domeniile prioritare Republicii Moldova, în care sunt încadrate majoritatea persoanelor economic active, salariile rămîn sub media pe Republică: agricultură, silvicultură, învățămînt etc. Nu e oare majorarea discrepanței dintre bogați și săraci un indiciu al economiei ”bolnave” de criză?

Scăderea nivelului investițiilor cu mai bine de 45% – nu e alt argument pro criză?

La capitolul companii, nici nu am nevoie de cifre sau date oficiale statistice. Am simțit foarte bine pe pielea mea ”stresul” companiilor autohtone, care își restrîng bugetele și nu participă la campanii de sponsorizare, nu mai fac publicitate. Ce să mai comentăm dacă companiile de publicitate își fac sie înșiși publicitate?!

Despre piața muncii nimica mai pozitiv nu apare: șomajul peste 6%. Rata de subocupare a crescut cu 1 p.p. față de anul trecut și a ajuns la nivelul anului 2007. Ponderea persoanelor descurajate în totalul populației inactive a atins nivelul de 2%, cel mai înalt nivel pe parcursul ultimilor trei ani.

Creditele au avut, probabil, de suferit mai puțin, motivul fiind flexibilitatea sistemului bancar la anumiți factori obiectivi ca diminuarea ratei rezervelor obligatorii. Totodată, însă, are loc fenomenul de îmbolnăvire a sistemului creditar, dat fiind că numărul creditelor nefavorabile crește.

Ce să mai adaug? Importul scăzut, export scăzut, respectiv și balanță deficitară, remitențe diminuate, respectiv și consum scăzut, transportul de mărfuri și pasageri scăzut, cheltuielile bugetare mult peste venituri etc.

Să înțeleg că asta nu e suficient pentru o economie în criză?

P.S. Sper că sîmbăta asta invitatul special al sesiunii Clubului de Discuții Economice ASEM (sesiune organizată împreună cu ThinkMoldova), Igor Dodon, va explica cum vede dumnealui fenomenul de criză. Și dacă e Moldova o țară specială… să înțeleg și eu cum trebuie să trăiască moldovenii pentru ca toți unanim să spunem că e criză.


Blog | Natalia's Blog