Curs de instruire “Tinerii pentru Drepturile Lor”



IMG_1021Curs de instruire “Tinerii pentru Drepturile Lor”

În perioada 1 – 5 martie 2010, Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova a desfăşurat cursul de instruire „Tinerii pentru Drepturile Lor ”.

La acest curs de instruire au participat 20 de tineri cu vârsta între 15 şi 18 ani din diferite regiuni ale ţării. Scopul cursului de instruire a fost pregătirea unei reţele de multiplicatori în domeniul prevenirii şi combaterii fenomenului torturii.  Pe parcursul acestor 5 zile tinerii au studiat noţiunile şi domeniile drepturilor omului, istoricul şi importanţa  acestora, noţiuni introductive despre tortură, precum şi metodele de prevenire ale acestui fenomen.

În scurt timp, participanţii urmează  ca în timp de o săptămână să organizeze o serie de activităţi de informare în instituţiile de învăţământ pe care le reprezintă. În cadrul acestor activităţi, desfăşurate sub genericul „Tortura poate fi oprită de TINEri”, tinerii vor organiza pentru semenii lor dezbateri publice, concursuri, proiecţii de film etc.

În cadrul cursului de instruire a fost organizat şi un „Talk Show” în cadrul căruia au fost invitaţi reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne, Institutului pentru Drepturile Omului, Amnesty International Moldova şi reprezentanţii Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Invitaţii au răspuns la întrebările tinerilor, oferindu-le informaţii relevante despre Mecanismul Naţional de Prevenire a Torturii, dar şi despre alte activităţi de prevenire şi combatere a torturii în Republica Moldova.

Participarea reprezentanţilor MAI în cadrul cursul de instruire, a fost posibilă graţie acordului de colaborare dintre CNTM şi MAI semnat la 10 decembrie 2009. Potrivit acordului, în cadrul săptămînii anti-tortură „Tortura poate fi oprită de TINEri” vor participa şi reprezentanţii subdiviziunilor MAI din regiune, care le vor vorbi elevilor despre drepturile şi obligaţiile tinerilor în raport cu organele de drept.

Cursul de instruire a fost organizat în cadrul Programului de Granturi Mici 2009 al proiectului “Prevenirea torturii”, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.