UN Women și Yep!Moldova lansează programul de susținere a femeilor în afaceri, „Ellevator. Level up Women Accelerator”



2cover copy

„Ellevator. Level up Women Accelerator” este destinat afacerilor conduse de femei, participante la programele precedente de pre-accelerare, dezvoltate și susținute de UN Women. Programul are ca obiectiv să aducă afacerile conduse de femei din Republica Moldova și Ucraina la un nou nivel de dezvoltare, inclusiv prin extinderea pe piețele externe.

La programul de post-accelerare vor participa afaceri care au ca obiectiv îmbunătățirea produselor / serviciilor, implementarea inovațiilor, îmbunătățirea proceselor de business, accesarea de noi piețe și identificarea de noi clienți. Totodată, proiectul se va focusa pe dezvoltarea abilităților digitale și pe utilizarea noilor tehnologii pentru a crește competitivitatea afacerilor.

Programul durează 3 luni și include:

  • bootcampuri de educație antreprenorială
  • sesiuni de mentorat
  • evaluarea necesităților de dezvoltare a afacerii

În rezultat, cel puțin 10 afaceri vor beneficia de vouchere pentru procurare de echipamente și / sau servicii de dezvoltare în valoare de până la 60.000 lei.

Proiectul își propune să acopere toate regiunile Republicii Moldova pentru a crea șanse egale în rândul femeilor din toată țara de a avea acces la educație și finanțare.
Inițiativa vine în urma analizei statisticilor pentru anul 2022, conform cărora, din totalul antreprenorilor din Republica Moldova, 66,1% sunt bărbați și doar 33,9% sunt femei. Din aceștia, proprietari bărbați sunt 64,8%, coproprietari - 74,4%, manageri - 62,9%, proprietare femei sunt 35,2%, coproprietare - 25,6%, managere - 37,1% (sursa: Moldova.org).

Situația a fost amplificată și de războiul provocat de Rusia în țara vecină. Astfel, femeile din Moldova și din Ucraina, care doresc să-și îmbunătățească abilitățile de afaceri, vor beneficia de cursuri, mentorat și susținere în gestionarea și promovarea afacerii.

Înregistrările sunt deschise până pe 8 septembrie, aici: https://forms.gle/ZVtqygGWtQkRHoQq8 

„Este important să încurajăm femeile să inițieze afaceri, pentru că este o modalitate de a se încadra în câmpul muncii, de a asigura autonomia financiară atât pentru ele, cât și pentru familiile lor. Cifrele demonstrează că femeile antreprenoare nu doar folosesc cu înțelepciune sprijinul pe care îl primesc, dar îl multiplică și îl întorc societății și comunității prin impozitele pe care le plătesc. Dincolo de valoarea numerică, acestea aduc și o valoare adăugată transpusă în investiții în calitatea educației copiilor, în afaceri sociale și contribuția la dezvoltarea altor femei. Noi avem ferma convingere că femeile se pricep foarte bine la afaceri, iar UN Women va continua să susțină femeile antreprenoare. ” a menționat Dominika Stojanoska, reprezentanta de țară UN Women Moldova.

Viorica Cerbușca, fondatoarea Yep!Moldova: „Din 2017 și până astăzi, sute de antreprenori și antreprenoare au trecut și crescut prin incubatoarele și proiectele noastre. Avem femei și tineri care inovează și creează produse și servicii despre care merită să afle lumea întreagă. Menirea noastră e să ajutăm acești oameni talentați să crească.”

Programul este implementat de Generația Nika și Yep!Moldova, cu susținerea UN Women, finanțat de Suedia.