Implicarea comunitatii din Calfa in combaterea stigmatizarii victimelor violentei in familie



Seminar CalfaUn seminar informativ cu genericul „Stigmatizarea violentei in familie si a traficului de fiinte umane” a avut loc vineri, 26 februarie, in incinta primariei din comuna Calfa, r. Anenii Noi. Organizatorii evenimentului, AO a utilizatorilor de gaze din s.Calfa si Calfa Noua, si-au propus sa informeze participantii despre riscurile stigmatizarii in procesul de combatere a acestor doua fenomene negative din societate.

Ion Oboroceanu, preşedintele Centrului de Drept din Causeni, dar si expert cunoscut in acest domeniu, a vorbit celor 26 participanti despre riscurile si metodele de prevenire si combatere a violentei in familie si a traficului de fiinte umane. Discutiile s-au purtat in special pe marginea cazurilor concrete la care a lucrat dl. Oboroceanu. In particular s-au adus exemple din dosare privind asistarea victimelor in instante, aplicarea ordonantei de protectie s.a. Asa cum majoritatea participantilor la seminar s-au dovedit a fi vicitme a violentei in familie, precum si o victima a traficului, intrebarile au inceput sa apara chiar de la inceputul activitatii. Expertul Ion Oboroceanu a reusit sa construiasca o atmosfera degajata printre participanti, iar marturiile victimelor nu au intirziat sa apara. Mai multe femei au povestit despre suferintele la care sint supuse, fiecare dintre acestea terminindu-si discursul in lacrimi. Politistul de sector, prezent la eveniment, s-a autosesizat in citeva cazuri din cele relatate.

Acţiunea face parte din proiectul ”Protectia si abilitarea victimelor traficului de fiinte umane si a violentei in familie” implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Fondul ONU pentru Populaţie (UNFPA), Misiunea în Moldova a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa(OSCE), OIM şi finanţată  de Guvernul Japoniei, prin Fondul ONU pentru Securitate Umană.

Pina la demararea activitatilor din cadrul proiectului, octombrie 2009, in comuna Calfa practic nu erau inregistrate la sectorul de politie cazuri de violenta in familie, a declarat Ludmila Ceaglic, primarul localitatii. Dupa seminarul din decembrie au fost inregistrate 11 cazuri. Dupa activitatea din 26 februarie, se mai examineaza inca 8 plingeri in plus.