Apel în răspuns la declaraţia dlui Ion MURUIANU, preşedintele CSJ



La 13 februarie 2010, în cadrul discursului său ţinut la Adunarea Generală a Judecătorilor, Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, dl Ion MURUIANU, s-a referit, chiar la începutul discursului, la condamnarea Republicii Moldova de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului. El a declarat „cu toată responsabilitatea" că „pe marginea numitului fenomen se fac diverse speculaţii şi insinuaţii neghioabe, unele mai şocante decât altele" cu scop de „reclamă pentru unii avocaţi; lustruirea fariseică a imaginii unora şi ponegrirea, cu orice preţ, a altor magistraţi; şi defăimarea premeditată a întregului sistem judiciar". Acest discurs a fost citit de pe hârtie şi, ulterior, plasat pe pagina web a Curţii Supreme de Justiţie.

Din mesajul de mai sus, reiese clar că „speculaţiile şi insinuările" pretinse au fost comise, în primul rând, de către primele persoanele care răspândesc în Moldova informaţii despre condamnările de la CtEDO, adică de către asociaţia obştească „Juriştii pentru drepturile omului" şi de către avocaţii care au reprezentat reclamanţi la CtEDO.

Prin informarea publicului despre procedurile de la CtEDO, noi am dorit să contribuim la perfecţionarea sistemului de drept din Republica Moldova, iar relatările noastre au fost, pe cât de posibil, exacte, bazate pe fapte şi nu au fost îndreptate împotriva sistemului judecătoresc sau împotriva unor judecători.

Un judecător ar trebui să se bucure de cea mai înaltă consideraţie morală şi încredere a societăţii, iar discursurile şi comportamentul lui ar trebui să fie echilibrate şi bine gândite, pentru a spori încrederea publicului în puterea judecătorească. Aceste lucruri ar trebui să fie în primul rând atuurile Preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, care este cea mai înaltă funcţie într-un sistem judiciar.

Noi declarăm cu toată responsabilitatea că declaraţiile dlui Ion MURUIANU nu au nimic comun cu realitatea, regretăm că Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie a dat dovadă de un asemenea comportament şi îi cerem să dezmintă public declaraţiile de mai sus.

Sperăm că dl Muruianu va da dovadă de curaj şi înţelepciune şi va conştientiza că, în urma acestor declaraţii, el nu mai poate contribui la sporirea încrederii publicului în sistemul judecătoresc, iar aflarea dumnealui în fruntea Curţii Supreme de Justiţie doar va dăuna acestui sistem.

Noi avem convingerea că acuzaţii atât de grave şi neacoperite lansate public, cu bună ştiinţă, „cu toată responsabilitatea", în numele sistemului judecătoresc şi în faţa camerelor de luat vederi, de către conducătorul corpului de judecători, urmate de atacuri verbale deosebit de grave împotriva presei şi răspândirea acestor mesaje prin intermediul paginii web a Curţii Supreme de Justiţie nu pot fi compatibile cu Codul de etică al judecătorului şi solicităm membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să se autosesizeze şi pornească o procedură disciplinară în care să examineze public dacă, prin lansarea discursului său din 13 februarie 2010, judecătorul Ion MURUIANU a comis o abatere disciplinară.

Asociaţia Obştească „Juriştii pentru drepturile omului"

Asociaţia Obştească „Promo-LEX"

Veaceslav ŢURCAN, Avocat, reprezentant al reclamanţilor în faţa CtEDO

Doina STRĂISTEANU, reprezentant al reclamanţilor în faţa CtEDO

Roman ZADOINOV, Avocat, reprezentant al reclamanţilor în faţa CtEDO