TOLERANTA ETNICA - PROBLEME SI PERSPECTIVE IN SPATIUL DE INSTRUIRE



Dialog Seminar

In perioada septembrie 2006 - mai 2007 ONG "Centrul de Instruire si Cercetare a Tolerantei Dialog"
a implementat proiectul "Toleranta etnica -probleme si perspective in spatiul de instruire" cu suportul financiar al Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

In cadrul proiectului s-a efectuat un seminar la Chisinau, 2 seminare in or.Tiraspol, si o masa rotunda la Chisinau. La aceste activitati au participat 75 de profesori, studenti, reprezentanti ai ONG din domeniul tolerantei din Chisinau si Tiraspol.

Activitatile efectuate au avut ca scop instruirea profesorilor din Tiraspol in efectuarea treningurilor privind dezvoltarea tolerantei interetnice prin insusirea variatelor forme si modalitati practice aprobate in or. Chisinau, Comrat, Ribnita, Taraclia. In acest mod s-a efectuat un schimb de experienta in domeniul tolerantei multiculturale. Participantii au fost interesati de rezultatele studiului teoretico-practic (1997-2005) ce a reflectat necesitatea interactiunii dintre etnia titulara si minoritatile etnice, cunoasterea mai aprofundata a tuturor etniilor conlocuitoare in spatiul nostru.

Prin efectuarea acestor activitati, participantii au fost informati despre diferite probleme din tara noastra: studiile efectuate in domeniul identitatii etnice, relatiile majoritate-minoritate, drepturile omului, problemele migratiei, cautarea resurselor interioare de a depasi crizele de personalitate si sociale, cunoasterea nemijlocita a reprezentantilor diferitor ONG din RM si Transnistria care se ocupa cu promovarea intelegerii si a tolerantei interetnice.

Participantii au obtinut deprinderi practice si teoretice de analiza a tolerantei interetnice, de comunicare interetnica.

Realizarea proiectului a oferit posibilitatea de a implementa unul din obiectivele de baza a proiectului si anume promovarea societatii civile in Moldova, armoniei etnice si a tolerantei interculturale.