8 primarii vor fi sub lupa societatii civile la capitolul cheltuieli de bani publici



Asociatia Presei Independente a lansat cea de-a doua etapa a campaniei “Cere socoteala pentru banii publici!”, in cadrul careia va fi verificat modul in care sunt cheltuite finantele de catre 8 administratii locale. Totodata, se va incuraja implicarea societatii in controlul asupra utilizarii banilor publici.

Directorul executiv al Asociatiei Presei Independente, Petru Macovei, a declarat in cadrul conferintei de lansare a campaniei ca asigurarea transparentei operatiunilor bugetare la nivel local va conduce spre eficientizarea cheltuielilor publice.

“Dupa prima etapa a campaniei am constatat ca administratiile publice locale din Moldova activeaza intr-un cerc restrans, si, in multe cazuri, vicios. De aceea, vom incerca si in 2010, prin aceasta monitorizare, sa contribuim la neadmiterea de incalcari si sa aducem lucrurile la normalitate cu ajutorul mass-media si a cetatenilor”, a spus Macovei.

Sefa Directiei Finante din Orhei, Galina Colun, a salutat aceasta campanie si atentioneaza asupra institutiilor de invatamant.

“De exemplu, in unele institutii, costurile pentru un elev, de la instruire si pana la atestat, este de 4200 de lei. In altele, insa, costul se ridica la 12700 de lei, chiar daca elevul beneficiaza de aceleasi servicii. Tocmai de aceea trebuie sa avem o politica inteligenta de cheltuire a banilor publici, ceea ce la noi lipseste cu desavarsire. O greseala este si faptul ca autoritatile locale refuza, benevol sa nu, sa treaca pe foaie fiecare banut cheltuit”, a explicat Colun.

Semne de intrebare ridica si cheltuielile legate de unitatile de transport. “In fisa costurilor nu vezi decat ora-cost, fara sa fie indicat ce a facut aceasta masina, ce a transportat si unde, rechizite obligatorii”, a mai spus Galina Colun.

Campania “Cere socoteala pentru banii publici!” se va desfasura pe tot parcursul anului 2010. In cadrul acesteia vor fi monitorizate achizitiile publice din 8 orase: Chisinau, Balti, Cahul, Orhei, Ungheni, Soroca, Rezina si Cimislia.

Campania este sustinuta financiar de catre Fundatia Soros-Moldova.

 

http://www.stireazilei.md