ONG-uri: "CSM să tragă la răspundere unii judecători"



O serie de organizaţii şi asociaţii non-guvernamentale îşi exprimă dezamăgirea faţă de procesul de examinare a plângerilor de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în legătură cu comportamentul unor judecători care au examinat cauzele persoanelor care au participat la evenimentele din aprilie 2009.

Semnatarii declaraţiei îndeamnă CSM să asigure aplicarea corectă a legislaţiei, bazându-se pe principiile legalităţii şi supremaţiei legii. CSM este chemat să-şi revizuiască hotărârea referitoare la judecătorul Dorin Popovici din 16.11.2009 şi de a nu se limita doar la plângerile depuse de cetăţeni sau avocaţi, dar să facă uz de dreptul de autosesizare referitor la toţi judecătorii care au examinat cauzele legate de evenimentele din aprilie 2009, comise cu încălcări de procedură.

La procuratură au fost depuse 106 plângeri legate de relele tratamente şi aplicarea torturii în urma evenimentelor din aprilie. Până acum, în baza acestor plângeri au fost iniţiate 43 de cauze penale, în judecată fiind trimise doar 6 dosare în privinţa a 11 angajaţi ai poliţiei. Procuratura nu s-a exprimat asupra iniţierii urmăririi penale împotriva judecătorilor şi nu informează publicul despre fiecare caz trimis în judecată, ceea ce ar permite monitorizarea acestora, mai spun semnatarii declaraţiei.

Totodată, aceştia se arată îngrijoraţi că unii poliţişti continuă să activeze, intimidând victimele prin, însăşi, prezenţa acestora în instituţiile respective. Mai mult, poliţiştii respectivi au acces direct la materiale din dosare şi ar putea prejudicia ancheta şi eficienţa acesteia. Membrii ONG-urilor îşi exprimă nedumerirea faţă de lipsa informaţiei permanente din partea Comisiei de anchetă pentru elucidarea cauzelor şi consecinţelor evenimentelor de după 5 aprilie 2009, care ar fi utilă societăţii şi ar încuraja victimele acestor evenimente şi alţi actori interesaţi, să apară în faţa Comisiei, cu informaţii importante.

„Procuratura Generală şi MAI să suspende din funcţie pe cei care au supravegheat locurile de detenţie şi cei care au fost în serviciu în zilele 5-10 aprilie în municipiul Chişinău şi alte localităţi, în care au fost semnalate încălcări”, mai spun aceştia.

Printre semnatarii declaraţiei sunt cei de la Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM), Asociaţia „Promo-Lex”, Centrul pentru Reabilitarea Victimelor Torturii „Memoria”, Centrul de Resurse al Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Drepturile Omului (CreDO), Organizaţia Obştească „Juriştii pentru Drepturile Omului”, Centrul Naţional al Romilor, Amnesty International Moldova, Asociaţia Civică „Hyde Park”.