Agenda CJI pentru luna decembrie



Prima lună de iarnă vine cu un eveniment mult așteptat pentru jurnaliști și instituțiile media – Gala Anuală a Clubului de Presă, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Comitetul pentru Libertatea Presei. Iată și alte activități pe care vă invităm să le urmăriți pe parcursul acestei luni.

  • Pe 15 decembrie expiră termenul pentru depunerea dosarelor la cel de-al cincilea concurs de granturi desfășurat în cadrul programului „Presa în sprijinul democraţiei, incluziunii şi responsabilităţii în Moldova” (MEDIA-M) pentru realizarea campaniilor împotriva dezinformării şi propagandei în media. Instituţiile media şi ONG-urile sunt încurajate să participe la concurs pentru a realiza materiale de presă care să dezvăluie dezinformarea şi să explice cum are loc fenomenul propagandei. Cei doi câștigători, care vor beneficia de granturi în valoare de 5.000 de dolari fiecare, vor fi anunțați până la sfârșitul lunii decembrie.
  • Pe 16 decembrie, CJI va anunța câștigătorii celei de-a 27-a ediţii a Galei Anuale a Clubului de Presă. În acest an, vor fi oferite premii „Jurnaliştii anului” la șapte categorii, precum și mai multe premii speciale. Evenimentul încurajează eforturile jurnaliştilor din Republica Moldova de a face presă de calitate, în conformitate cu standardele profesionale internaţionale.
  • În această lună urmează să fie anunțate rezultatele concursului de selectare a conceptelor de proiect (runda a 2-a) pentru dezvoltarea serviciilor sociale în cadrul Programului de granturi al proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”. Proiectul are scopul de a capacita organizațiile societății civile din domeniul social pentru a facilita participarea acestora la dialogul de politici sociale și la consolidarea comunităților incluzive. În cadrul proiectului, CJI dezvoltă și implementează activitățile de comunicare și vizibilitate a proiectului. 
  • Media Azi va monitoriza activitatea Parlamentului la capitolul reformelor ce vizează mass-media, precum și activitatea Consiliului de supraveghere și dezvoltare al TRM și a Consiliului Audiovizualului, care au componențe noi. Vom lansa și două emisiuni ce vor avea în vizor problema accesului gratuit pentru jurnaliști la bazele oficiale de date.
  • Mediacritica a revenit cu un nou sezon al Podcastului cuMINTE, iar ediția din decembrie va fi despre jocurile online drept instrument de educație media. Comentariul lunii va încerca să răspundă la întrebarea de ce știrile false încă persistă și ce mai poate fi făcut pentru a combate eficient acest fenomen.
  • CJI continuă să monitorizeze modul în care Consiliul Audiovizualului va reacționa la petiţiile întocmite și adresate autorității de reglementare în baza sesizărilor înregistrate de telespectatori prin intermediul platformei T(V)E Privește!. Petițiile vizează difuzarea programelor audiovizuale cu numeroase scene de violență fizică, psihică și limbaj licențios, care pot afecta dezvoltarea fizică, mintală sau morală a minorilor.
  • Departamentul Politici și Legislație Media va menține în câmpul atenției situația legislativă din sfera mass-media și va oferi consultații juridice gratuite jurnaliștilorși instituțiilor media. De asemenea, va continua întreținerea rubricii Juristul Presei, unde veți afla răspuns la multe întrebări juridice ale jurnaliștilor.
  • La Şcoala de Jurnalism din Moldova continuă cursurile Modulului 4: Video. Studenții și studentele vor participa la cursurile „Jurnalism TV”, „Storytelling video” și „Vlogul”. Tot în această lună se va desfășura cursul „Scrierea și redactarea știrilor” și va începe Modulul 5: Foto.

Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, accesați pagina noastră – www.cji.md. De asemenea, ne găsiți pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent MoldovaMedia Azi și MediacriticaTwitterTelegram și Instagram.