Agenda CJI pentru luna octombrie



Agenda lunii octombrie a Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) este bogată în activități. Fiți alături de noi pentru o Săptămână a Educației Media productivă, dar și multe alte oportunități.

  • Pe 1 octombrie, CJI şi Comitetul pentru Libertatea Presei lansează cea de-a 27-a ediție a Galei Anuale a Clubului de Presă, pentru a decerna premiile „Jurnaliștii anului” 2021. La concurs sunt eligibile materiale publicate în perioada 1 noiembrie 2020 – 31 octombrie 2021, care pot fi propuse atât de redacțiile naționale și locale în numele autorilor, cât şi direct de către autori. Termenul-limită pentru depunerea dosarelor este 7 noiembrie.
  • Pentru al patrulea an consecutiv, CJI va lansa Săptămâna Educației Media în Moldova, care se va desfășura în perioada 18-24 octombrie 2021. Pe parcursul săptămânii, profesorii și elevii vor fi încurajați să organizeze activități de promovare a spiritului critic și a consumului conștient de informații. Totodată, CJI va organiza concursuri pentru elevii de la toate treptele de învățământ și va anunța totalurile unui nou an școlar de predare a Educației pentru media.
  • Instituţiile de învăţământ preuniversitar, atât cele în care se predă cursul opțional Educație pentru media, cât și cele în care nu se predă această disciplină se pot înscrie la cea de-a doua ediție a concursului „Educaţia pentru media – prioritate în şcoala mea”, lansat de CJI. Dosarele pot fi prezentate până pe 14 octombrie.​ Rezultatele primei etape a concursului vor fi anunțate în cadrul Săptămânii Educaţiei Media.
  • Patru proiecte multimedia, concepute și realizate într-un mod original de echipe mixte de jurnaliști din dreapta și stânga Nistrului, vor fi promovate pe diverse platforme media în această lună. Materialele reflectă probleme actuale ce țin de electrificarea Nistrului, comunitatea romilor din regiunea transnistreană, violența împotriva femeilor și cunoașterea „prețului vieții” pe cele două maluri – de la „prețul unei pâini, până la prețul cuvântului și al libertății de exprimare”.

  • Media Azi urmărește îndeaproape inițiativele noii majorități parlamentare pe sectorul media, iar expertul Ion Bunduchi va avea în vizor activitatea Consiliului de Supraveghere al Teleradio-Moldova, într-un nou comentariu. O ediție e emisiunii Media Azi va analiza ce urmează în Republica Moldova pe sectorul accesului la informație odată cu intrarea în vigoare a Convenției de la Tromso.
  • Mediacritica va explora conflictul de interese în mass-media și limita dintre viața privată și cea profesională în cazul jurnaliștilor, în cadrul unor analize semnate de cercetătorul Victor Gotișan și Cristina Lupu, directoarea executivă CJI România.
  • Prin intermediul platformei T(V)E Privește!, continuăm să recepționăm plângeri din partea telespectatorilor care să ne sesizeze despre cazuri pe care le consideră neconforme cu etica, deontologia și prevederile legale. În urma analizei de conținut, CJI va trimite notificări redacțiilor pentru a le remedia. În cazul în care abaterile vor persista, CJI va expedia petiții la Consiliul Audiovizualului.
  • Departamentul Politici și Legislație Media va menține în câmpul atenției situația legislativă din sfera mass-media și va oferi consultații juridice gratuite jurnaliștilor și instituțiilor media. De asemenea, va continua întreținerea rubricii „Juristul Presei”, unde veți afla răspuns la multe întrebări juridice ale jurnaliștilor.
  • La Şcoala de Jurnalism din Moldova continuă Modulul 2: Legislația media și Deontologia profesională. Studenții vor participa la cursurile „Etică și diversitate” cu Natalia Porubin și Nadine Gogu, „Știrea falsă” cu Viorica Zaharia și „Fact-checking” cu Dumitru Stoianov. În premieră, la Școală va fi organizat un curs practic axat pe scrierea și redactarea știrilor, moderat de Corneliu Rusnac. În a doua jumătate a lunii octombrie va începe Modulul 3: Audio. Discipolii vor învăța să înregistreze și să editeze materiale audio, vor deprinde abilități tehnice de lucru cu echipamentul radio și vor participa la cursul „Jurnalism radio”.

Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, accesați pagina noastră www.cji.md. De asemenea, ne găsiți pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent MoldovaMedia Azi și MediacriticaTwitterTelegram și Instagram.