“Conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric în zona transfrontalieră IASI și Soroca"



“Conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric în zona transfrontalieră IASI și Soroca".

 

La data de 9 iunie a fost semnat contractul de grant, iar de la10 iunie 2021 a început implementarea proiectului “Conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric în zona transfrontalieră IASI și Soroca".

Proiectul se va desfășura în municipiile Iași și Soroca și are ca obiectiv general „Creșterea numărului de înnoptări în zona transfrontalieră prin investiții comune în conservarea patrimoniului cultural și istoric din Iași și Soroca, promovarea identităților culturale specifice și a dialogului cultural”.

Asociația Obștească SOARTA va implementa acest proiect în parteneriat cu Parohia “Sfinții Teodori” din Iași în calitate de aplicant, Comunitatea Religioasă Parohia cu Hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din cartierul Bujereuca, municipiul Soroca si Fundația „Solidaritate și Speranță” din municipiul Iași.

În cadrul acestui proiect Biserica “Sfinții Teodori” din Iași și Biserica cu Hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din municipiul Soroca ca obiecte de patrimoniu cultural și istoric vor fi restaurate, conservate la nivel transfrontalier, promovate ca destinații turistice.

De asemenea turiștii și pelerinii vor fi informați și conștienți de importanța protecției și păstrării patrimoniului , se vor îmbunătăți abilitățile pentru cântăreții de muzica religioasă în zona de cooperare transfrontalieră, se va promova expozițiile de obiecte religioase și tradiționale, se vor dezvolta capacitățile organizaționale și se va consolida cooperarea între cei 4 parteneri transfrontalieri.

Proiectul: “Conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric în zona transfrontalieră a IASI și SOROCA” este finanțat de Uniunea Europeana in cadrul programului ENI – CROSS BORDER COOPERATION ROMÂNIA – REPUBLICA MOLDOVA.

Bugetul total al proiectului este de 1 661 540,22 euro

Total grant proiect: € 1 495 386,19

Total contribuție proprie proiect: € 166 154,03

Perioada de implementarea a proiectului 24 luni

Data începerii proiectului 10 iunie 2021

Acest proiect va fi un început bun pentru continuarea durabilității parteneriatului creat de mai mult timp între Asociația Obștească SOARTA și Fundația „Solidaritate și Speranță” din municipiul Iași, care implementează mai multe proiecte în parteneriat de mai mulți ani și care au stat la baza acestei propuneri de proiect, cât și dezvoltarea unui parteneriat mai larg în care vor participa și două Parohii Ortodoxe de pe ambele maluri ale Prutului.

Derulăm proiectul într-o zi de o semnificație foarte importantă pentru creștinii ortodocși de pe ambele maluri ale Prutului și care se sărbătorește la aceiași dată și anume „Înălțarea Domnului”.

Să ne fie într-un ceas bun și să ne ajute Bunul Dumnezeu în toate, desigur în implementarea acestui proiect, restaurarea acestor Parohii și construirea unui parteneriat durabil între organizațiile implicate, dar și a unui dialog frățesc între enoriașii acestor parohii.