IDOM cheamă Consiliul superior al magistraturii să renunţe la standarde duble



Conferinta IDOMInstitutul pentru Drepturile Omului (IDOM) consideră că Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) aplică standarde duble la evaluarea corectitudinii judecătorilor care au examinat cauzele participanţilor la evenimentele din aprilie 2009.

Ion Guzun, juristul IDOM, a menţionat vineri, în cadrul conferinţei de presă la agenţia „INFOTAG”, că „institutul nu este de acord cu modul de control efectuat de către CSM în urma plîngerii referitoare la comprortamentul abuziv al judecătorului Dorin Popovici faţă de două persoane reţinute în noaptea de pe 7 spre 8 aprilie 2009”.

Guzun a menţionat că judecătorul a examinat cauza administrativă împotriva celor două persoane în afara instanţei judecătoreşti şi anume în Comisariatul general de poliţie Chişinău, precum şi „nu le-a oferit posibilitatea să explice starea lor psihică şi fizică, nu a examinat toate probele, a manifestat comportament inuman şi degradant”, etc.

„Consiliul Superior al Magistraturii nu a găsit nici un temei pentru intentarea procedurii disciplinare, deşi nu văd cum ar putea fi salvată reputaţia acestui judecător”, a menţionat Guzun.

Natalia Moloşag, avocatul uneia dintre persoanele reţinute, de asemenea, şi-a exprimat dezacordul cu rezultatele examinării plîngerii de către CSM.

„Sînt profund dezamăgită de rezultatul controlului plîngerii pe marginea comportamentului abuziv al judecătorului Dorin Popovici, care a examinat cauza administrativă împotriva Oxanei şi Ludmilei Radu”, a menţionat Moloşag.

Avocatul Victor Panţîru a chemat Consiliul Superior al Magistraturii să-şi revizuiască hotărîrea referitoare la judecătorul Dorin Popovici.

„De asemenea, fac apel către CSM să nu se limiteze la plîngerile depuse de cetăţeni şi avocaţi, dar să facă uz de dreptul de autosesizare”, a spus Panţîru.

„INFOTAG” precizează: Acordarea asistenţei juridice şi de reprezentare a victimelor torturii şi a persoanelor învinuite în legătură cu evenimentele din aprilie 2009 este realizată de IDOM şi avocaţii afiliaţi acestuia, cu suportul financiar al Programului de Drept, Fundaţia Soros Moldova, în cadrul proiectului „Advocacy pentru Drepturile Omului în contextul crizei legate de alegerile parlamentare din aprilie 2009 din Republica Moldova”.

http://www.infotag.md