Proiectul “Tineri Informati – Cetateni Activi!” – la final





008In perioada iulie 2008 – iulie 2009 AO Perspectiva a implementat un sir de activitati cu sustinerea financiara Black Sea Trust.

Este bine ca odata ajunsi la finalul implementarii acestui proiect sa evidentiem rezultatele si succesele care le-am obtinut.

In cadrul proiectului s-a organizat instruire privind dezvoltare comunitara pentru tinerii din 5 localitati rurale din raionul Cahul. Au beneficiat de support in initierea unor proiecte de dezvoltare locala. Este semnificativ ca tinerii au invatat cum sa evalueze problemele din comunitatea lor  si sa le prioritizeze. Cele mai importante in viziunea lor au fost transformate in plan de actiune. Este ceva nou in care beneficiarii nu au mai fost implicate cu impact direct asupra comunitatii lor.

Tot in  cadrul proiectului s-a editat ziarul regional “InterACTIV”, in care au fost incluse articole privind activitatile realizate de asociatie, informatie utila pentru tineri,

In permanenta au fost promovate conceptul de voluntariat, implicare activa, participare democratica. A fost o o sansa in plus oferita tinerilor de a-si exprima opinia si de a avea acces liber la informatie.

Proiectul a fost o oportunitate pentru comunitatile rurale de a intelege mai bine problemele, interesele si mediul socio-cultural al tinerilor. Implicarea active si productiva a tinerilor a imbunatatit imaginea lor si a schimbat stereotipurile negative existente in comunitate. In rezultatul proiectului s-a consolidate cooperarea dintre diferite grupuri din societate: elevi, profesori, APL. Aceasta colaborare a determinat intelegerea de adulti a importantei acordarii tinerilor dreptului la opinie in luarea deciziilor, acestia facind tot posibilul ca tinerii sa se simta confortabil in procesul de discutii. Cel mai important aspect este ca au fost consolidate capacitatile institutiilor de invatamint privind promovarea participarii tinerilor

 

Procesul de organizare a activitatilor a fost flexibil, eficient si atractiv ceea ce a dus la faptul ca tinerii acum se adpateaza mai usor la asimilarea cunostintelor noi. Pentru prima data tinerii au fost implicati intr-o noua forma de participare: angajarea civica non-formala (organizarea activitatilor de voluntariat, editarea ziarului, raspindirea materiallelor informative).

 

Conceptul de voluntariat a fost promovat pe larg, ceea ce era ceva necunoscut in special pentru tinerii din localitatile rurale. Tinerii beneficiari au avut un rol destul de mare in activitatile proiectului: ei nu numai au participat dar au fost si co-organizatori, initiind proiecte de dezvoltare comunitara, organizind treninguri de instruire pentru semenii lor, contribuind la editarea si raspindirea materialelor informative. Tinerii si-au dezvoltat capacitate si deprinderi noi durabile care le va permite sa aiba un comportament civic activ si sa implice alti tineri in procesul de democratie participative.

 

Ivancioglo Victoria

coordonator de proiect

 


Posted: 2009-06-26 01:22:07

Citeste articolul/Sursa