Europa vizuală acasă | Tinerii în acțiune



clip 10 Carton Europa vizuala acasa

 

 

 

Sigur că sunt multe motive de a nu face nimic. Acasă, la școală, în viață.

„Nu am dispoziție!”

„Nu ne-au dat temă pentru acasă”.

„Nu este link-ul…”

„Totuna nu are sens, că nu se schimbă nimic…” și așa mai departe.

Dar totul poate fi mai frumos, mai interesant, mai util și mai cu sens dacă facem ceva.

Nu întâmplător în limba română verbele de acțiune sunt cele mai numeroase. Și cine altcineva dacă nu tinerii pot experimenta acțiunile ca să învețe viața și să reușească.

A desena. A construi. A inventa. A ajuta. A călători. A informa. A învăța. A vorbi. A descoperi. A face. A vota. A realiza. A coopera.

Și chiar „a zâmbi” este un verb de acțiune, căci poate deschide uși, inimi.

De ce înșirăm toate acestea? veți întreba.

Pentru că tinerii și tinerele sunt importanți: și ca număr, și ca potențial.

Aproape fiecare a treia persoană este un tânăr sau o tânără cu vârsta între 14 și 34 de ani. Deci, suntem mulți. Prin urmare, putem face multe, foarte multe. Fiecare sau împreună.

Tinerii pot participa activ la viața democratică și civică a localității și a țării. Fiind elevi, studenți sau tineri profesioniști. Și sunt atâtea exemple de participare activă!

Tinerii îmbrățișează voluntariatului și se dedică unor cauze frumoase.

Tinerii caută și găsesc oportunități de instruire, de dezvoltare, de angajare.

Toate acestea și multe altele pot fi realizate de către tineri și tinere prin grupuri de inițiativă, organizații neguvernamentale, cluburi civice sau asociații comunitare.

Și atunci când vor fi implicați în acțiuni, tinerii și tinerele vor fi nu doar viitorul, ci și prezentul. Un prezent în care este bine pentru toți. Aici, ca acolo.

EUROPA VIZUALĂ ACASĂ.

Vedeți VIDEO aici.

* * *

Acest video a fost produs în cadrul proiectului „Europa vizuală acasă”, realizat de Asociația „URMA ta” și finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, în cadrul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”.

Acest video a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Europa vizuală acasă”, implementat de Asociația „URMA ta” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

#dezvoltmd #EuropeanUnion #CivilSociety #EuropaVizualaAcasa