Învingătorii concursului de înregistrări video realizate de tineri Plural+ Moldova cu genericul "Migraţie şi Diversitate" au fost premiaţi



img_news32_1Ceremonia de premiere a învingătorilor concursului de înregistrări video Plural+Moldova cu genericul „Migraţie şi Diversitate” s-a desfăşurat vineri, 18 decembrie, de Ziua Internaţională a Migranţilor. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţii Guvernului R. Moldova, ai organizaţiilor internaţionale şi non-guvernamentale, tinerii studioşi.

Concursul Plural+Moldova a fost lansat la iniţiativa Alianţei Civilizaţiilor (Iniţiativa ONU), Organizaţia Internaţională pentru Migraţie şi Fondul ONU pentru Populaţie. Acest concurs s-a desfăşurat în perioada iunie-noiembrie 2009, fiind adresat tinerilor din trei categorii de vârstă: 9-12 ani, 13-17 ani şi 18-25 ani. Misiunea tinerilor a fost cea de realizare a unor filmuleţe video de 1-5 minute pe tema migraţiei şi a diversităţii. La concurs au participat tineri din întreaga republică, iar filmele lor au reuşit să impresioneze juriul prin mesajele profunde şi abordarea originală.

“Genericul acestui concurs este “Migraţie şi Diversitate”. Sunt sigur că dacă asemenea concurs ar fi fost organizat în Elveţia, ţara mea de origine, atunci cele mai multe lucrări aveau să fie pe tema diversităţii. În Moldova situaţia este diferită. Majoritatea filmelor au abordat aşa tematici ca migraţia şi plecarea peste hotare. Acest lucru vorbeşte despre diferenţele culturale existente, dar şi despre impactul pe care îl are realitatea şi viaţa din jur asupra imaginaţiei şi gândirii copiilor şi tinerilor”, a menţionat Martyn Wiss, Şeful Misiunii OIM în Moldova.

Boris Gâlca, Coordonator de Programe UNFPA a menţionat că migraţia este un fenomen complex, care nu trebuie privit doar în alb şi negru. “Ar fi bine ca aceste filme să fie difuzate la postul naţional de televiziune, pentru ca părinţii, societatea, în general, să înţeleagă cum percep copiii şi tinerii fenomenul migraţiei şi să mediteze dublu asupra deciziei lor de a pleca din ţară, lăsându-şi în urmă familia”.

Cu aceleaşi mesaje au venit şi reprezentanţii Guvernului prezenţi la eveniment. “Fenomenul migraţiei este unul de amploare în ţara noastră şi vizează atât maturii, cât şi tinerii. Nu putem condamna pe nimeni. Fiecare are dreptul să-şi caute fericirea acolo unde consideră de cuviinţă.

Însă datoria noastră este să muncim cot la cot şi să asigurăm condiţii de viaţă şi oportunităţi tuturor, astfel încât fiecare să se simtă fericit acasă”, a precizat Oleg Ţulea, Viceministrul Tineretului şi Sportului.

Pe final, Victor Nofit, actor la Teatrul Eugen Ionesco şi membru al juriului, a menţionat că filmele prezentate la concurs au fost emoţionante, iar decizia de a selecta cele mai bune filme a fost una foarte dificilă.”Toţi sunt câştigători”, a precizat el, îndemnând tinerii să lucreze în continuare asupra realizării unor asemenea filme, iar organizatorii să mai lanseze asemenea concursuri.

La concurs au participat tineri şi copii din Chişinău, Bălţi, Căuşeni şi alte localităţi din republică. Juriul, format din profesionişti – reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, mass-media, regizori de film şi actori de teatru – au desemnat următorii câştigători:

Categoria 9-12 ani:

Diplomă de gradul I – Amanda Farah „Puişorii”
Diplomă de gradul II – Victoria Loghin „Nimeni – nimeni singur nu-i”

Categoria 13-17 ani:
Diplomă de gradul I – Vasile Hiznicenco „Tăpuşele”
Diplomă de gradul II – Grigore Oboroceanu „Migraţia populaţiei”

Categoria 18-25 ani:
Diplomă de gradul I – Victor Bivol „Paper Dream”
Diplomă de gradul II – Irina Lencăuţan „Noi rămânem acasă”

Premii speciale
Eugen şi Radu Popovici „Identici şi diferiţi”
Nicolae Negară „Deja Vu”
Grigore Mîrzenco „Mold-merica”
Marina Urusbaeva „Я люблю свою страну”

sursa: www.unfpa.md