Primarul de Străşeni a interzis filmarea şedinţei consiliului orăşenesc

8342Membrii Asociaţiei Civice Hyde Park au declarat că accesul societăţii civile la şedinţele Consiliului orăşenesc Străşeni este limitat. Declaraţiile au fost făcute în cadrul în cadrul unei conferinţe de presă de vineri, 25 decembrie, desfăşurată la Info-Prim Neo.

Oleg Brega, membru al organizaţiei, a declarat că în timpul şedinţei Consiliului local din 24 decembrie, primarul Constantin Prigruza l-a agresat verbal şi fizic pe Gheorghe Vasluian, reprezentant al asociaţiei, care a decis să filmeze întrunirea consilierilor în vederea plasării imaginilor pe diferite site-uri.

„Săptămâna trecută am aflat că primarul de Străşeni, împreună cu alţi doi reprezentanţi ai administraţiei locale, au interzis colegilor noştri de la Info Străşeni să se afle la şedinţa Consiliului şi să filmeze discuţiile care au loc acolo, a spus Oleg Brega. Am decis să mergem şi noi şi să verificăm în ce măsură sunt respectate acolo drepturile omului, în ce măsură Consiliul local asigură accesul la informaţie, inclusiv membrilor Asociaţiei noastre.”

Comportamentul primarului de Străşeni sugerează, consideră membrii Hyde Park, că el are ceva de ascuns. „Am fi curioşi să aflăm şi noi ce ascunde Dumnealui. Cât priveşte agresarea verbală, dar mai ales fizică, a colegului nostru, credem că ar fi cazul ca procuratura Străşeni sau chiar Procuratura Generală să se autosesizeze pentru a se da o notă faptelor lui Constantin Prigruza, ale soţiei sale şi ale fiului acestora care, de asemenea, au intervenit cu ameninţări.”

Parascovia Topada, preşedintele Hyde Park, s-a arătat revoltată de cele ce se întâmplă în multe din administraţiile publice din Republica Moldova, având în vedere limitarea dreptului la informare, încălcarea drepturilor omului. Topada a informat că asemenea cazuri în care jurnaliştii sunt agresaţi s-au înregistrat anterior la Mingir, raionul Hânceşti, la Taraclia, la Străşenişi şi în alte localităţi.

Membrii Hyde Park susţin că primarul de Străşeni Constantin Prigruza a fost ales, candidând din partea partidului politic „Alianţa Moldova Noastră”.

Gheorghe Vasluian a spus că, în pauza şedinţei, primarul Prigruza, împreună cu antreprenorul Gheorghe Guţan, implicat şi el în conflict, au regretat cele întâmplate. Tot el, însă, susţine că nu are nicio garanţie că cele întâmplate nu se vor repeta pe 19 ianuarie, dată pentru care s-a programat reluarea şedinţei Consiliului orăşenesc Străşeni.

Info-Prim Neo