Expoziţie de fotografie şi caricatură dedicată drepturilor omului



În perioada 23 decembrie 2009 - 23 ianuarie 2010, salonul „EuroFotoArt” (Casa Presei, str. Puşkin, 22) găzduieşte o expoziţie de fotografie şi caricatură dedicată drepturilor omului. Aceasta este alcătuită din cele mai bune lucrări ale participanţilor la concursurile desfăşurate de Amnesty International Moldova şi Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova.

Expoziţia are scopul de a sensibiliza opinia publică privind problemele în domeniul drepturilor omului şi de a încuraja persoanele interesate de activităţi de apărare a drepturilor omului: „Le suntem recunoscători tuturor participanţilor la concursuri pentru interesul manifestat faţă de sfera drepturilor omului şi pentru că au contribuit enorm la promovarea acestora prin intermediul fotografiilor şi caricaturilor realizate”, a menţionat Ion Guzun, Coordonator de Proiecte, Institutul pentru Drepturilor Omului din Moldova.

Fotografiile şi caricaturile expuse în cadrul expoziţiei reprezintă viziunea amatorilor şi profesioniştilor privind problemele grave din domeniul drepturilor omului, care afectează societatea noastră. „Arta vizuală comunică mai eficient decât ar putea cuvintele să o facă. Atunci când oamenii privesc o fotografie, sunt puşi faţă în faţă cu realitatea şi conştientizează cât de importante sunt drepturile omului şi cât de necesară este apărarea lor”, a afirmat Victor Buzu, autorul uneia din fotografiile prezentate şi câştigătorul Premiului I în cadrul concursului Amnesty International Moldova „Cea mai bună fotografie în domeniul drepturilor omului”.

Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova a expus în cadrul expoziţiei cele mai reuşite 27 de fotografii şi caricaturi, elaborate de participanţii la „Concursul de fotografii şi caricaturi pe tematica drepturilor omului”. De asemenea, expoziţia include 15 fotografii ale participanţilor la concursul pentru studenţi „Cea mai bună fotografie în domeniul drepturilor omului”, desfăşurat de Amnesty International Moldova. „Este a doua oară când lansăm concursuri pentru studenţi şi considerăm că acestea sunt foarte importante pentru susţinerea tinerilor interesaţi de domeniul drepturilor omului. O expoziţie publică este o dovadă a contribuţiei lor, atunci când aceştia pot spune cu fermitate că au făcut ceva concret pentru îmbunătăţirea situaţiei drepturilor omului în societate”, a declarat Inna Guleac, Ofiţer de Presă Amnesty International Moldova.

Informaţii suplimentare

„Concursul de fotografii şi caricaturi pe tematica drepturilor omului” a fost organizat de  Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova, cu susţinerea financiară a Ambasadei Regale a Ţărilor de Jos, în cadrul proiectului “Festivalul de Film Dedicat Drepturilor Omului, ediţia 2009”. Lucrările prezentate în concurs au fost examinate de către specialişti competenţi în domeniu: Alex Dimitrov, pictor caricaturist; Domnita-Maria Vieru, artist plastic; Vanu Jereghi, director IDOM. Aceştia au stabilit câştigătorii:

Iacoban Irina – premiul mare (fotografie)
Morari Cristina – premiul I (fotografie)
Crudu Victor – premiul I (caricatura)
Puica Sergiu – premiul II (caricatura)
Bondarciuc Leonard – premiul II (desen)
Crismaru Violeta – premiul II (desen)
Railean Andrei – premiul III (caricaturi)
Andruscean Constantin – premiul III (desen)
Pascaru Sergiu – premiul III (desen)

Pe 21 decembrie 2009 Amnesty International Moldova a desfăşurat ceremonia de decernare a premiilor în cadrul  concursului „Cea mai bună fotografie în domeniul drepturilor omului”. Premiile au revenit studenţilor:

Victor Buzu, Facultatea de Arhitectură, UTM - Premiul I
Alexandru Golik, UTM – Premiul II
Alexandra Ciobanu, Facultatea Limba şi Literatura Străină, Universitatea „Alecu Russo”, Bălţi - Premiul III

Din comisia de jurizare a concursului au făcut parte nume notorii şi specialişti de excepţie: Vasile Botnaru, jurnalist, directorul Postului de Radio Europa Liberă; Nicolae Pojoga, fotograf, profesor la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice; Constantin Grigoriţă, fotograf, ziarul Timpul. În aceeaşi perioadă, Amnesty International a organizat şi concursul pentru studenţii facultăţilor de jurnalism „Cel mai bun material jurnalistic în domeniul drepturilor omului”