Agenda CJI pentru luna decembrie



Prima lună de iarnă vine cu multe activități la Centrul pentru Jurnalism Independent, inclusiv evenimentul pe care îl așteaptă întreaga breaslă - Gala Anuală a Clubului de Presă. 
 

  • Pe data de 5 decembrie expiră termenul-limită pentru depunerea dosarelor la concursul de granturi pentru realizarea campaniilor împotriva dezinformării şi propagandei în media. CJI încurajează instituţiile media şi ONG-urile să realizeze şi să promoveze materiale de presă care să deconspire dezinformarea şi să explice cum are loc fenomenul propagandei.
  • Expoziţia Internațională World Press Photo 2020, care reuneşte cele mai bune fotografii realizate în anul 2019 în diferite colţuri ale lumii, poate fi vizitată în continuare la Chișinău. Publicul larg este invitat să descopere istoriile din spatele fotografiilor declarate învingătoare, la Muzeul Naţional de Istorie, până pe 9 decembrie.
  • În ultima decadă a lunii decembrie, cei mai buni jurnaliști ai anului 2020 vor fi premiați la 10 categorii în cadrul celei de-a 26-a ediții a Galei Clubului de Presă „Jurnaliștii anului”. În acest an vom acorda și un măr pentru „Cea mai bună reflectare a tematicii COVID-19”.
  • În cadrul proiectului „Consolidarea Independenței în Mediile de Comunicare din Europa și Eurasia”, 3 redacții locale vor beneficia de o instruire online privind crearea conținutului de promovare a materialelor jurnalistice pe rețelele sociale. Trainingul va fi livrat de expertul Cătălin Bindea din România. De asemenea, va fi lansat pachetul transfrontalier la tema „Tinerețe în URSS vs. tinerețe în țară ex-sovietică”, realizat de partenerul Moldova.org.

  

  • Încă două ediții ale Podcastului cuMINTE vor fi lansate în această lună. Moderatoarea Ana Sârbu va discuta cu invitații săi despre pericolul site-urilor de tip clickbait și provocările celor care predau și învață educație media în școli. Vă îndemnăm să ne urmăriți pe MediacriticaGoogle PodcastsApple Podcasts și SoundCloud.
  • Media Azi are în vizor ultimele inițiative ale parlamentarilor de modificare a Codului serviciilor media audiovizuale. Le vom explica în mai multe articole, cu opinii ale experților din domeniu. Comentariul lunii va aborda discursul de ură în presă, iar caricatura - provocările libertății de exprimare din acest an.
  • Mediacritica urmărește cu atenție cum informează mass-media despre subiectele de actualitate și scoate în vileag eventualele abateri. Despre normele etice și deontologice ale celor care moderează emisiuni la radio și TV, vom vorbi și într-o analiză semnată de un expert în domeniu.
  • În această lună urmează să mai expediem Consiliului Audiovizualului câteva petiții redactate în baza plângerilor recepționate de la telespectatori prin intermediul platformei T(V)E Privește!. CJI vă îndeamnă să raportați în continuare conținuturile neconforme pe care la auziți la radio sau le vedeți pe micile ecrane.
  • La Școala de Studii Avansate în Jurnalism (ȘSAJ), primul curs din această lună este Vlogging cu Dorin Galben (30 noiembrie-2 decembrie). Următorul, care va avea loc în perioada 3, 4 și 7-9 decembrie, va fi dedicat Editării audio, sub îndrumarea lui Denis Rusu. Va urma cursul de Jurnalism TV, în perioada 10, 11 și 14-16 decembrie, cu instructorii Dorin Scobioală și Vitalie Guțu. La cursurile ȘSAJ se pot înscrie jurnaliștii experimentați sau debutanți, studenții din ultimii ani de licență, master și doctorat sau profesioniștii interesați de jurnalism.

 
Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, accesați pagina noastră www.media-azi.md. De asemenea, ne găsiți pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent MoldovaMedia Azi și MediacriticaTwitter și Instagram.