CPEDAE a admis plîngerea depusă de IDOM și a constatat Discriminare Directă în realizarea dreptului la servicii medicale pe criteriul de stare a sănătății și instigare la discriminarea rudelor persoanelor cu presupuse probleme de sănătate mintală



unnamed

 

Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) a lansat în luna aprilie 2020 CENTRUL DE CRIZĂ PENTRU DREPTURILE OMULUI ÎN CONTEXTUL COVID-19 cu scopul de a asigura respectarea drepturilor omului în perioada situației excepționale declarate. Proiectul este implementat de IDOM, finanțat din resursele Uniunii Europene, cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene și cu suportul financiar al Fundației Soros-Moldova.

Circumstanțele cazului:

IDOM a decis să se autosesizeze pe marginea unui caz publicat la data de 05.07.2020 la postul de televiziune PROTV Chișinău. Cazul publicat, releva forme grave a discriminării directe de către autorități, manifestată prin refuzul acordării asistenței medicale unei paciente în etate presupusă a fi cu dizabilitate mintală, deci periculoasă. Din declarațiile rudelor și a reprezentanților IMSP Spitalul de Psihiatie Orhei, rezultă că unei paciente internate în cadrul Spitalului de Psihiatrie Orhei i-a fost refuzat nejustificat accesul/internare și acordarea asistenței medicale calificate de către IMSP Spitalul Raional Orhei. Peste cîteva zile pacienta a decedat.

Cazul semnala grave probleme de violare a drepturilor pacienților, în special a celor cu dizabilități mintale deoarece în situația dată s-ar fi putut pomeni orice persoană care suferă de o maladie psihiatrică și căreia i se refuză internarea sau acordarea asistenței medicale pe motiv că e suspectă la COVID-19 sau că suferă de o maladie psihiatrică.

Pacienta, o doamnă în etate, a fost inițial internată în Spitalul de Psihiatrie Orhei iar când starea sa de sănătate s-a agravat rudele au solicitat transferarea pacientei într-o instituție medicală specializătă. Serviciul 112 au transportat-o la Spitalul Raional Orhei.  Nici rudele pacientei, nici Spitalul de Psihiatrie, nici personalul medical din cadrul serviciului de urgență nu au reușit să interneze pacienta la Spitalul Raional Orhei. La ușa secției de internare a ieșit o doamnă care a comunicat că nu permite nici intrarea nici internarea pacientei deoarece: „Are ordine directe din partea vice-directorului Palanciuc Elena să nu admită internarea pacientei”.

Refuzul internării a fost justificat prin faptul că pacienta ar suferi de o maladie psihiatrică, prin urmare trebuie să fie tratată la Spitalul de Psihiatrie. Deoarce internarea în Spitalul Raional Orhei a fost refuzată, serviciul 112 a transportat pacienta înapoi la Spitalul de Psihiatrie Orhei.

Spitalul de Psihiatrie Orhei nu dispunea de aparat de respirație asistată și nici de preparate medicale necesare pentru tratarea acestei paciente; personalul medical nu era instruit să acorde asistență medicală în astfel de cazuri. Din acest motiv, rudele au fost nevoite să procure personal atât un aparat de respirație asistată cît și preparatele medicale prescrise, însă spre regret peste 3 zile ea a decedat.

De asemenea, IDOM a constatat că mesajul și declarația vice-directorului Elena Palanciuc.  constituie instigare la discriminare a rudelor prin asociere cu pacienta după criteriu protejat dizabilitate mintală. Ea a declarat telefonic că: „Pacienta se tratează la Spitalul de Psihiatrie, ea nu poate să se trateze la alt spital care nu are condiții pentru pacienții psihiatrici. Directorul Spitalului de Psihiatrie să-și facă ordine în la el în spital și dacă bolnava este de la psihiatrie înseamnă că și rudele trebuie să se controleze tot la psihiatru”.

La data de 28.07.2020 IDON a depus o Plîngere privind constatarea faptei de discriminare la CPEDAE prin care după expunerea faptelor și a constatărilor a solicitat: „Constatarea în acțiunile reclamaților IMSP Spitalul Raional or Orhei și Elena Palanciuc, vice-director, discriminare directă pe criterii de vîrstă, sănătate și presupusa dizabilitate mintală în acces la servicii de asistență medicală și Constatarea în acțiunile reclamatei Elena Palanciuc, vice-director IMSP Spitalul Raional or Orhei instigare la discriminare a rudelor pacientei în temeiul criteriului protejat dizabilitate mintală”.

Prin Decizia CPEDAE DIN 23.10.2020 a fost admisă Plîngerea depusă de IDOM și s-a decis că:

  1. Faptele constatate reprezintă discriminare directă pe criteriul de stare a sănătății, sub aspect de presupusă problemă de sănătate mintală.
  2. Faptele constatate reprezintă instigare la discriminarea rudelor persoanelor cu presupuse probleme de sănătate mintală.

În motivarea Deciziei sale CPEDAE a stabilit că:

  1. Consiliul a reținut că pacienta în cauză a fost tratată mai puțin favorabil în comparație cu alte paciente/alți pacienți care erau în situație analogică (aceeași stare a sănătății, aceleași simptome). Tratamentul mai puțin favorabil s-a manifestat prin refuzul de a o interna în IMSP Spitalul Raional Orhei. Respectiv, acest tratament a fost aplicat în exercitarea dreptului la asistență medicală. Consiliul a reținut că motivul care a stat la baza refuzului l-a constituit starea de sănătate mintală. În special, faptul că dânsa se afla la tratament într-un spital de profil psihiatric. Astfel, Consiliul a reținut incidența criteriului de stare a sănătății, sub aspect de presupusă problemă de sănătate mintală.
  2. Consiliul, examinând circumstanțele constatate și raportându-le la prevederile normative incidentei spețe, ajunge la concluzia că responsabilii de la IMSP Spitalul Raional Orhei au acționat discriminator în privința pacientei vizate, lăsându-se influențați de anumite prejudecăți că pacienții care se tratează în instituțiile cu profil psihiatric ar putea avea un conportament imprevizibil sau agresiv.
  3. Cât privește justificarea adusă de către reclamată, Consiliul o respinge, calificând-o drept o încercare de a retușa esența afirmațiilor disputate. În acest sens, Consiliul atrage atenția că sintagma ”a se controla tot la psihiatru” nicidecum nu poate fi înlocuită cu sintagma ”a se adresa la specialist”. Consiliul notează că declarațiile reclamatei promovează ideea că rudele pacienților care se tratează în instituțiile medicale cu profil psihiatric, ar suferi de aceeași maladie și ar necesita același tratament.

 

Cauza a fost resprezentată de către Olesea Doronceanu – avocată în cadrul IDOM.