Declaratie a societăţii civile privind amenintarile la adresa reporterilor Ziarului de Garda



Organizaţiile neguvernamentale de media îşi exprimă profunda îngrijorare şi protestează în legătură cu ameninţările parvenite la redacţia publicaţiei «Ziarul de Gardă» după publicarea unui şir de investigaţii jurnalistice legate de corupţia la Gara de Trenuri din Chişinău.Astfel, după ce în ultimele numere ale ZdG au fost publicate 3 părţi ale articolului întitulat «Trenul corupţiei în Gara Chişinău», în adresa reporterilor, a redacţiei, a membrilor familiilor echipei de investigaţie, dar şi a surselor care le-au oferit informaţii, au fost lansate un şir de ameninţări telefonice, electronice şi directe.

Din cele relatate de echipa ZdG, reiese că ameninţările au un conţinut provocator, cu aluzii explicite la existenţa unor metode «mai eficiente» de răfuială împotriva celor implicaţi în investigaţia menţionată.

Împărtăşim îngrijorarea colegilor de la Ziarul de Gardă şi considerăm inadmisibile asemenea atacuri la adresa jurnaliştilor, care îşi îndeplinesc onest datoria de a informa opinia publică despre cazurile de corupţie existente în Republica Moldova.

Cerem organelor de drept abilitate — Ministerului Afacerilor Interne, Procuraturii Generale să verifice cele semnalate de ZdG şi să împiedice acţiunile de intimidare a acestora. De asemenea, chemăm organele abilitate să investigheze cazurile de intimidare a presei şi să informeze opinia publică despre rezultatele investigaţiilor. ONG-urile de media îşi asumă responsabilitatea să monitorizeze rezultatul acestor investigaţii.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Electronice din Moldova
Centrul de Investigaţii Jurnalistice
Centrul „Acces-info»
Comitetul pentru Libertatea Presei
Asociaţia Presei Independente