Forumul Mass-Media 2020 va avea loc la 24-25 noiembrie



La 24 și 25 noiembrie 2020 va avea loc ediția a șasea a Forumului Mass-Media din Republica Moldova. Forumul este convocat anual sub egida Consiliului de Presă pentru a dezbate problemele comunității jurnalistice moldovenești, a identifica și a promova soluții pentru consolidarea independenței editoriale și a calității mass-media. În condițiile pandemiei de COVID-19, Forumul se va desfășura în format mixt: la sesiunile de deschidere și de închidere vor participa un număr redus de delegați, iar celelalte activități vor avea loc în regim online. Pe platforma Mediaforum.md s-a deschis înregistrarea la Forum care va dura până la 16 noiembrie 2020.

Forumul Mass-Media din Republica Moldova este organizat anual de Consiliul de Presă, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociaţia Presei Electronice (APEL). În cadrul Forumului din acest an vor avea loc două dezbateri, una la tema implementării Concepției naționale de dezvoltare a mass-mediei și a noului Cod al serviciilor media audiovizuale, și alta despre impactul restricțiilor pe timp de pandemie asupra libertății presei. La dezbateri vor participa jurnaliști și experți din țară și de peste hotare, și reprezentanți ai autorităților din Republica Moldova. La deschiderea Forumului Mass-Media 2020 vor fi invitați să țină discursuri demnitari de stat și ambasadori străini.

În cele două zile ale Forumului se vor desfășura patru ateliere despre managementul redacțional pe timp de criză, modelele eficiente de monetizare a produselor jurnalistice și de suplinire a bugetelor redacțiilor, digitalizarea știrilor, transparența finanțării media, și un masterclass despre utilizarea noilor tehnologii în realizarea investigațiilor jurnalistice. La dezbateri și ateliere au confirmat participarea experți din Letonia, Ucraina, România, Georgia, Polonia, Rusia și Ungaria.

În rezultatul discuțiilor de panel și a atelierelor tematice, va fi elaborată și propusă pentru adoptare Rezoluția Forumului Mass-Media 2020 care va fi transmisă autorităților naționale, reprezentanțelor şi ambasadelor străine, organizațiilor şi experților europeni şi internaționali care monitorizează dezvoltarea democratică a Republicii Moldova.

În condițiile pandemiei de COVID-19, Forumul Mass-Media 2020 se va desfășura în format mixt: la sesiunile de deschidere și de închidere a Forumului, dar și la dezbaterea „Concepția națională de dezvoltare a mass-mediei și Codul serviciilor media audiovizuale - 2 ani de implementare” vor participa un număr redus de delegați ai Forumului, iar toate celelalte activități vor avea loc în regim on-line. În rezultatul înregistrării online, vor fi selectaţi circa 130 de participanţi la Forum, inclusiv circa 40 de persoane la evenimentele cu participarea directă a delegaților. Organizatorii vor asigura măsurile necesare de protecție sanitară a participanților, recomandate de medici (măști, dezinfectanți, condiții de păstrare a distanței fizice).

La Forumul Mass-Media 2020 sunt invitaţi să se înregistreze jurnaliști, editori, manageri media, alți colaboratori ai redacțiilor din Republica Moldova, reprezentanți ai organizaţiilor şi asociaţiilor de media, agenţiilor de publicitate, mediului academic aferent formării profesionale jurnalistice.

Înregistrarea prealabilă obligatorie are loc pe pagina web oficială a Forumului www.mediaforum.md/event/2020 și este deschisă în perioada 20 octombrie – 16 noiembrie 2020 inclusiv. Pe aceeași pagină sunt publicate și actualizate agenda Forumului Mass-Media, lista speakerilor și a experților, studiile care vor prezentate, alte informaţii relevante. Solicitanții sunt invitați să confirme dacă doresc să participe la sesiunile cu prezență directă sau online și să selecteze atelierele online la care vor să participe în prima și a doua zi a Forumului. Lista participanților selectați va fi publicată cu cinci zile înainte de Forum.

Limba de lucru a Forumului va fi limba română, cu traducerea simultană în/din limbile rusă și engleză a sesiunii de deschidere și a unor ateliere cu experți străini.

Desfăşurarea Forumului Mass-Media din Republica Moldova este finanţată de Fundaţia Soros-Moldova/Programul Mass-Media. Ediția 2020 a Forumului este co-finanţată de Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) și DW Akademie (Germania). Evenimentul este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, UK aid și implementat de Internews în Moldova, Centrul pentru Jurnalism Independent și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass-media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice. Acest eveniment este posibil inclusiv cu sprijinul Black Sea Trust for Regional Cooperation și al Fundației Friedrich Naumann pentru Europa de Sud-Est.

Pentru informaţii suplimentare: tel.: (022) 210602 (persoană de contact – Rodica Malic, Coordonatoare comunicare).

www.mediaforum.md      www.consiliuldepresa.md     consiliuldepresa@gmail.com