O sansa de institutionalizare a Consiliilor Locale ale Tinerilor in raionul Criuleni



La 11 decembrie 2009 Consiliul Raional Criuleni a aprobat Regulamentul-Cadru de constituire si functionare a Consiliilor Locale ale Tinerilor. Acest eveniment este impactul direct al proiectului, realizat de catre AO “Centrul de Dezbateri Criuleni” in parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Tineri “UNIT” in perioada iunie 2008 – mai 2009 cu suportul financiar al Ambasadei SUA si Ambasadei Norvegiei. In cadrul proiectului in 15 localitati ale raionului Criuleni au fost organizate alegeri in Consiliile Locale ale Tinerilor (CLT). In primele 6 luni de activitate, membrii CLT au reusit sa initieze mai multe activitati interesante si importante nu numai pentru tineri, dar si pentru alti membrii al comunitatilor. Printre aceste activitati sunt: editarea buletinelor informative (Criuleni, Javreni, Balasesti, Porumbeni/Pascani, Zaicana), dezbateri publice despre problemele comunitare (Criuleni), organizarea competitiilor la tenis de masa si volei (Javreni), crearea Clubului amatorilor de filme (Criuleni), organizarea concertului la hramul satului (Porumbeni/Pascani), activitati distractiv-educative la gradinita (Balasesti), montarea radioului scolar (Cimiseni), buletin ecologic (Balabanesti).

In acelas timp s-a conturat dificultatile principale in procesul de organizare a activitatii CLT. Una din ele – lipsa mecanizmului clar de colaborare dintre CLT si alti actorii comunitari.

Aprobarea Regulamentului-cadru de catre Consiliul Raional Criuleni este al doilea pas (primul a fost proiectul) spre crearea politicilor publice care favorizeaza implicarea tinerilor in viata comunitara si asigura drepul lor de a participa in procesul de luare a deciziilor.

Pasul trei trebuie sa-l faca administratia publica locala de gradul 1: se ajusteze Regulamentul-cadru la specificul localitatii si sa-l aprobe, astfel recunoscind CLT drept partener important in viata comunitara.

Serghei Lisenco, presedinte AO "Centrul de Dezbateri Criuleni"