Drepturile omului — atuul ZDG



Cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului jurnalişti, marcată anual la 10 decembrie, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale şi activişti în domeniu au fost premiaţi în cadrul Galei de premiere în domeniul Drepturilor Omului, organizată de Organizaţia Naţiunilor Unite în Moldova. Ziarul de Gardă a luat premiul I pentru cea mai bună promovarea drepturilor omului, iar reporterii ZDG — o serie de premii importante. Aflată la cea de-a V-a ediţie, Gala este organizată anual la 10 decembrie, de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, având drept scop evidenţierea şi premierea celor mai valoroase iniţiative şi acţiuni de apărare şi promovare a drepturilor omului de către ONG-uri şi mass-media realizate pe parcursul anului.

În 2009, Gala a fost marcată de cea de-a 20-a aniversare a Convenţiei pentru Drepturile Copilului, a 30-a aniversare a Convenţiei pentru Eliminarea Tuturor formelor de Discriminare a Femeii, a 90-a aniversare a Organizaţiei Internaţionale a Muncii şi cea de-a 15-a aniversare a Conferinţei Internaţionale pentru Populaţie şi Dezvoltare. De asemenea, tema pentru ziua drepturilor omului din anul curent este „Îmbrăţişează diversitatea, pune capăt discriminării».

»Evenimentul de astăzi onorează un şir de persoane, organizaţii şi iniţiative care au drept scop realizarea drepturilor omului în Moldova . Unele deja au înregistrat succese remarcabile, altele au creat premise pentru schimbare. Iar, alţii au adus în atenţia publică probleme care ar trebui sa-i preocupe pe toţi cetăţenii Moldovei», a menţionat Alexandra Yuster, Reprezentant UNICEF în Moldova , în cadrul ceremoniei de premiere a celor mai importante acţiuni de promovare şi apărare a drepturilor omului.

Toate materialele şi activităţile realizate în perioada octombrie 2008 — octombrie 2009 care au avut rezultate remarcabile şi de impact au fost eligibile pentru concurs. În selectarea tuturor câştigătorilor s-a apreciat recunoaşterea contribuţiei, eforturilor şi acţiunilor veritabile la promovarea şi/sau protecţia drepturilor omului. La evaluarea acţiunilor organizaţiilor non-guvernamentale s-a ţinut cont de relevanţa acestora pentru nevoile grupului-ţintă şi pentru comunitate, de existenţa şi stabilirea parteneriatelor, de schimbările pozitive produse în comunitate, gradul de durabilitate al acţiunilor realizate etc. Criteriile de evaluare pentru mass-media de care s-a ghidat juriul au fost: abordarea prospectivă a drepturilor omului în materialele jurnaliştilor, profesionalismul acestora, originalitatea expunerii şi abilitatea de a lucra cu sursele, respectarea codului deontologic, precum şi rezonanţa şi impactul articolelor.

La concurs au participat 29 jurnalişti din Chişinău, Bălţi, Ungheni, Orhei, şi alte localităţi din republică, precum şi 27 de organizaţii neguvernamentale din Chişinău, Bălţi, Teleneşti, Orhei, Ialoveni, etc.

Juriul, format din profesionişti — reprezentanţi ai ONG-urilor de profil, instituţiilor mass-media, misiunilor diplomatice şi organizaţii internaţionale au desemnat următorii câştigători:

MASS-MEDIA:

Presa scrisă

Premiul I — Publicaţia Periodică „Ziarul de Gardă», cu menţionarea activităţii jurnaliştilor Svetlana Panţa, Victor Moşneaga şi Anastasia Nani.

Premiul I — Anastasia Nani, „Ziarul de Gardă»

Premiul II — Ana Butnariuc, Ziarul „SP»

Radio:

Premiul I — Viorica Zaharia, Radio „Europa Liberă»

Premiul II — Valeria Viţu, Radio „Europa Liberă»

TV:

Premiul I — Marina Pânzaru, TV 7

De asemenea, au fost acordate mai multe premii speciale şi menţiuni pentru diverse activităţi în domeniul drepturilor omului:

  • Premiul special pentru apărarea drepturilor femeii a fost decernat Svetlanei Panţa pentru o serie de articole la tema drepturilor femeii şi alte teme conexe publicate în Ziarul de Gardă.
  • Premiul special pentru jurnalism de investigaţii a fost oferit Nataliei Siliţcaia şi lui Oleg Banaru pentru un articol despre dreptul la sănătate şi preocuparea publicului pentru situaţia gunoiştii de la Ţânţăreni.
  • Premiul special a fost oferit Bibliotecii Publice pentru Copii din satul Molovata, raionul Dubasari
  • Premiul special pentru apărarea drepturilor omului a fost decernat lui Piotr Dovgali, pentru eforturile de a atrage atenţia mass-media din Transnistria la problematica drepturilor omului în Transnistria şi lui Grigore Mătăsaru, pentru o serie de interviuri radio cu experţi, având ca scop prezentarea publicului prevederile legislaţiei privind drepturile omului.
  • Menţiune specială pentru originalitate a fost acordată ONG „Centrul de Resurse Tineri si Liberi», pentru abordare creativă prin folosirea mass-media şi a personalităţilor proeminente în conştientizarea unor subiecte de interes public.
  • Menţiune de onoare a fost oferită ziarului local "Plaiul Orheian", pentru elucidarea subiectelor la tema drepturilor omului în special în Orhei şi în genere în acest domeniu.

Menţiune specială a fost decernată judecătoriei din Anenii Noi pentru emiterea, în premieră în Republica Moldova, a unei ordonanţe de protecţie în cazul violenţei în familie pentru protecţia unei femei, iar Iulia Griţco a fost apreciată pentru implicarea activă în apărarea dreptului la muncă.

Concursul a fost organizat de Organizaţia Naţiunilor Unite în Moldova, cu participarea Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA), Fondului Naţiunilor Unite pentru Femei (UNIFEM), Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), Organizaţiei Internaţionale a Muncii (ILO) şi a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM Moldova).

Premiile au fost anunţate în seara zilei de 10 decembrie 2009 în cadrul Galei anuale de premiere. Mai multă informaţie pe pagina web www.un.md

Comunicat PNUD Moldova