A fost lansat "Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnalişti"



Joi, 10 decembrie a.c., Asociaţia Presei Independente (API) a lansat ediţia revăzută şi completată a „Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnalişti”. Ghidul include un set unitar de reguli din punct de vedere al normelor lingvistice, stilului jurnalistic, standardelor etice şi al conduitei profesionale, recomandate tuturor jurnaliştilor şi studenţilor facultăţilor de jurnalism din Republica Moldova.

"Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnalişti” este structurat în trei capitole – „Stilul jurnalistic”, „Etica jurnalistică” şi „Alte norme de conduită profesională”. Culegerea are şi patru anexe – un ghid de bune practici privind relatările despre copii, care rezumă şi dezvoltă, în context local şi naţional, principiile etice în relatările despre copii, elaborate de UNICEF; un set de recomandări pentru un discurs media echilibrat din punct de vedere al genului; un ghid de design şi paginare, cu reguli pe care ar trebui să le cunoască nu doar machetatorii, ci şi redactori şi reporterii de ziar; precum şi o selecţie din legislaţia în vigoare a Republicii Moldova care include prevederi legale care vizează sau au tangenţă cu activitatea jurnalistică.

La conferinţa de lansare a „Ghidului de stil cu norme etice pentru jurnalişti” au participat jurnalişti şi editori de presă, cadre didactice şi studenţi de la facultăţile de jurnalism, reprezentanţi ai unor organizaţii internaţionale. Directorul executiv al API Petru Macovei a prezentat mai multe modele de ghiduri de stil, utilizate de redacţiile unor instituţii de presă din străinătate, accentuând avantajele acestora în asigurarea unui stil clar şi coerent al produsului jurnalistic, ceea ce este în beneficiul cititorului, dar şi al redacţiei. „Redactorii şi reporterii vor găsi în această culegere răspunsuri la multe din întrebările şi situaţiile dificile din punct de vedere profesional, de care se ciocnesc în activitatea lor editorială de zi cu zi. Studenţii vor învăţa mai multe despre regulile limbajului jurnalistic, normele de stil ale limbii române, etica şi conduita profesională corectă”, a declarat P. Macovei.

Ediţia nouă a „Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnalişti” este o variantă revăzută şi completată a unui ghid similar, adoptat la sfârşitului anului 2008 de membrii Asociaţiei Presei Independente (API). În următoarele săptămâni, API va organiza prezentări ale ediţiei revăzute şi completate la facultăţile şi secţiile de jurnalism ale universităţilor din republică.


Telefon pentru relaţii: 22-09-96

„Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnalişti” a fost editat
în cadrul unor proiecte, finanţate de Civil Rights Defenders (Suedia) şi UNICEF-Moldova