Guvernul Moldovei şi ONG îşi vor uni eforturile în combaterea SIDA



Guvernul Moldovei, ONG şi întreaga societate îşi vor uni eforturile în combaterea SIDA şi a infecţiei HIV.

După cum transmite INFOTAG, viceministrul sănătăţii, Mihai Magdei, a relatat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă consacrată Zilei mondiale de combatere a HIV/SIDA, că rezistenţa la boală este una din priorităţile ministerului.

"Statul împreună cu circa 40 de organizaţii neguvernamentale oferă susţinere permanentă persoanelor bolnave de SIDA. Tratarea şi consultarea bolnavilor, precum şi testarea pentru virusul HIV este gratuită", a subliniat Magdei.

Potrivit lui, de la începutul anului în Moldova au fost înregistrate 645 de cazuri noi de îmbolnăvire - cub 73 de cazuri mai mult decît în perioada similară a anului 2008. În prezent în Moldova la evidenţă se află circa 5 mii de bolnavi de SIDA.

"Virusul HIV se depistează în special la tineri cu vîrsta cuprinsă între 15-39 ani. În 2009 de tratament antiretroviral au beneficiat 204 de persoane. Din 1987 în Moldova au decedat din cauza SIDA 170 de persoane", a informat Magdei.

Vicedirectorul Centrului SIDA, Ştefan Gheorghiţă, consideră extrem de importantă atragerea atenţiei a cît mai multor persoane asupra problemei HIV/SIDA, asupra formării la tineri a unui mod de viaţă sănătos, precum şi asupra toleranţei faţă de persoanele infectate cu HIV.

 

Infotag