Premiul "Panglica Roşie" a fost decernat persoanelor şi comunităţilor



Tradiţional, în fiecare an, la 1 decembrie sunt lansate mii de mesaje pentru a atrage atenţia oamenilor din toate colţurile lumii despre epidemia HIV şi SIDA care cu paşi fermi continuă să răpească vieţile celor care o ignoră şi subestimează riscurile de infectare.

Conform datelor UNAIDS, de la debutul epidemiei, circa 25 de milioane au decedat din cauza maladiilor asociate cu SIDA şi alţi peste 35,7 milioane de oameni trăiesc cu HIV, dintre care 5 milioane sunt copii. Alţi 15 milioane de copii au rămas orfani.

La nivel global conform Raportului "2009 AIDS Epidemic Update", pe parcursul ultimelor 8 ani, se atestă un progres în reducerea cazurilor noi de infectare cu HIV cu 17%. Este o noutate îmbucurătoare, dar totuşi acţiunile tuturor partenerilor implicaţi în cadrul răspunsului naţional la HIV/SIDA trebuie să se axeze în continuare asupra realizărilor prevederilor Accesului Universal la prevenire HIV, tratament, îngrijiri şi suport.

Eforturile comune ale instituţiilor de stat, societăţii civile şi sectorului privat trebuie să fie consolidate şi pentru a asigura durabilitatea rezultatelor obţinute până la momentul actual. Agenţiile ONU, în special UNAIDS, va continua să asigure asistenţă tehnică în vederea susţinerii acţiunilor şi iniţiativelor de stopare a răspândirii infecţiei HIV, inclusiv şi în Republica Moldova.

Anul acesta, potrivit Campaniei Mondiale împotriva SIDA, tematica Zilei Mondiale împotriva SIDA este "Accesul Universal şi Drepturile Omului". Accesul tuturor la prevenţie, tratament, îngrijire şi suport este un drept fundamental şi parte a răspunsului epidemiei HIV şi SIDA. Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon a reiterat, într-o declaraţie recentă, importanta abordării drepturilor omului în răspunsul la HIV şi SIDA menţionând că în ţările unde drepturile persoanelor HIV-pozitive sunt respectate, sunt înregistrate mai puţine cazuri noi de infectare, mai puţine solicitări de tratament antiretroviral şi mai puţine decese.

Conform datelor recente în Republica Moldova în anul 2008 au fost depistate 795 cazuri noi de infecţie HIV. Pe parcursul a 11 luni 2009 au fost înregistrate 645 cazuri noi a infecţiei HIV, ceea ce este cu 73 cazuri mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului 2008. Nivelul înalt de infectare cu HIV se menţine în municipiile Bălţi, Chişinău, Tiraspol şi în raioanele: Glodeni, Basarabeasca, Sîngerei, Făleşti, Căuşeni, Donduşeni, Soroca, Ştefan-Vodă, Orhei, Hînceşti, Rîbniţa şi Slobozia.

Din numărul persoanelor HIV-pozitive circa 80 la sută sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 15–39 ani. Este în creştere şi procentul de persoane infectate pe cale sexuală. Din numărul total de persoane HIV-pozitive circa 79 % sunt infectate pe cale sexuală. Actualmente beneficiază de tratament antiretroviral 758 de persoane.

Pentru a marca Ziua Mondială împotriva SIDA – 1 decembrie 2009, pe lângă mai multe activităţi consacrate acestei zile, la 30 noiembrie curent a avut loc o ceremonie de decernare a premiilor pentru onorarea şi celebrarea iniţiativelor extraordinare din partea persoanelor şi comunităţilor ce demonstrează implicare şi liderism în reducerea răspîndirii şi impactului maladiei SIDA la nivel naţional. Pe parcursul ceremoniei au fost decernate premiile în domeniul culturii şi artei şi premiul "Panglica roşie". Premiul "Panglica Roşie" a fost decernat în baza concursului organizat de Programul Comun al Naţiunilor Unite privind HIV/SIDA (UNAIDS) în Moldova şi Campania Globală împotriva SIDA (WAC) în Moldova. În cadrul concursului au participat toţi cetăţenii Republicii Moldova, prin intermediul nominalizării persoanelor sau instituţiilor/organizaţiilor atît guvernamentale cît şi non-guvernamentale ce sunt implicate în cadrul răspunsului naţional la SIDA. Persoana/organizaţia care a acumulat cel mai mare număr de nominalizări a fost premiat. Nominalizările au fost efectuate prin intermediul www.aids.md. Cîştigătorii au fost desemnaţi la următoarele categorii:

Persoanele care se implică în răspunsul naţional la HIV/SIDA şi demonstrează atitudine extraordinară vis-a-vis de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA
  1. Cel mai bun medic infecţionist – Svetlana Popovici, Dispensarul Dermatovenerologic Republican

  2. Cel mai bun medic practician – Ecaterina Rotaru, Centrul Naţional de Profilaxie şi Control al Infecţiei HIV

  3. Cel mai bun lucrător social – Diana Doroş, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei

  4. Cel mai bun preot/pastor – Părintele Octavian Moşin, Mitropolia Moldovei

  5. Cel mai bun activist – Alexandru Curaşov, Liga persoanelor care trăiesc cu HIV din Moldova

Organizaţiile/instituţiile atît guvernamentale cît şi non-guvernamentale care sunt cele mai implicate în cadrul răspunsului naţional la HIV/SIDA şi demonstrează atitudine extraordinară vis-a-vis de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA
  1. Cea mai bună organizaţie/instituţie care activează în domeniul comunicării şi prevenirii HIV – Fundaţia SIDA Est-Vest (AFEW) Moldova

  2. Cea mai bună organizaţie/instituţie care lucrează cu grupurile vulnerabile – ONG "Viaţa Nouă"

  3. Cea mai bună organizaţie/instituţie care asigură acces la îngrijiri şi suport pentru persoanele care trăiesc cu HIV – Liga persoanelor care trăiesc cu HIV din Moldova

  4. Cea mai bună organizaţie/instituţie care lucrează cu tinerii în domeniul HIV/SIDA – ONG "Tineri pentru Dreptul la Viaţă", filiala Bălţi

  5. Cea mai bună organizaţie a sectorului privat care promovează şi implementează politici la locul de muncă privind HIV/SIDA – compania RED Union Fenosa

Premiul de onoare "Panglica Roşie" pentru merite deosebite în domeniul HIV/SIDA a fost decernat domnului Ştefan Gheorghiţă, Primvice-director al Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă, Directorul Centrului Naţional SIDA.

Evenimentul, organizat de către UNAIDS Moldova, AFEW Moldova, Ministerul Sănătăţii, Liga persoanelor care trăiesc cu HIV din Moldova, UNESCO şi Campania Globală împotriva SIDA (WAC) în Moldova a reprezentat primul parteneriat şi a reunit reprezentanţii structurilor de stat, autorităţile publice centrale şi locale, societatea civilă, Agenţiile ONU şi sectorul privat.