Societatea civila moldoveneasca trebuie sa se implice mai eficient in elaborarea politicilor publice



Societatea civila din Republica Moldova trebuie sa se implice mai eficient in elaborarea documentelor de politici publice. Aceasta concluzie apartine organizatorilor si participantilor la conferinta de finalizare a proiectului "Parteneriatul de politici publice - cooperarea si implicarea societatii civile", desfasurat de Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului "CReDO" si Fundatia TransForma din Olanda, relateaza MOLDPRES.

In cursul mesei rotunde, care a avut loc astazi la Chisinau, participantii au prezentat opt proiecte de documente de politici, elaborate in cadrul programului de instruire, de catre reprezentantii societatii civile si ai autoritatilor publice timp de un de la lansarea programului. "Cel mai mare accent este pus pe domeniul social, unde avem patru proiecte de politici. Celelalte patru se refera la alte domenii - educatie, agricultura si business", a mentionat Sergiu Ostaf, coordonator de proiect.

"Este vorba de incurajarea cooperarii intre societate si autoritatile publice si punerea in practica a solutiilor necesare societatii. Nimic altceva, decit o modelare si o exemplificare a consultarilor publice referitor la proiectele de politici publice", a adaugat el.

Viceministrul Muncii, Protectiei Sociale si Familiei, Vadim Pistrinciuc, prezent la eveniment, a apreciat pragmatismul propunerilor participantilor, calificindu-le drept oferte elaborate in baza unor studii si a identificarii necesitatilor. "Cel mai important este ca participantii la acest proiect au invatat de a veni cu propuneri serioase si mature, formulate catre autoritatile publice, pentru a modifica punctele slabe ale legislatiei in domeniu", a spus Pistrinciuc.

Potrivit lui, pentru ca autoritatile din domeniul social sa poata lua decizii, este necesar ca aceste opt proiecte sa fie supuse discutiilor in cadrul dezbaterilor publice cu participarea partilor implicate, noteaza MOLDPRES.

 

Moldpres