TI Moldova a făcut totalurile concursului jurnaliştilor de investigaţie la tema corupţiei



Concursul "Reflectarea corupţiei în presa scrisă", organizat de Transparency International Moldova (TI-Moldova), a desemnat patru jurnalişti care au publicat cele mai bune investigaţii pe această temă, transmite Info-Prim Neo.

IT-Moldova i-a oferit premiul mare, în sumă de 150 de dolari, lui Pavel Păduraru de la ziarul „Timpul”. Locul II (100 de dolari) l-a obţinut Lilia Gurez, în acea perioadă - reporter la Agenţia de presă „Infotag”,. Locul trei le-a revenit Marianei Raţă de la „Jurnal de Chişinău” şi lui Alexandr Volcov de la ziarul „Вести Гaгaузии” (câte 50 de dolari).

"În acest an numărul participanţilor a crescut cu mult comparativ cu anii precedenţi şi dacă până acum participau mai multe femei, acum avem mai mulţi bărbaţi”, a spus în cadrul ceremoniei de premiere Lilia Carasciuc, directorul executiv al organizatiei TI-Moldova, lăsând să se înţeleagă că genul investigaţiilor este unul care necesită multă bărbăţie şi curaj.

Scopul concursului este de a colecta cât mai multă informaţie despre fenomenul corupţieie, spune Lilia Carasciuc, „pentru ca organele de drept să se autosesizeze şi totodată să promovăm abordarea etică, echidistantă şi integră a corupţiei”.

Materialele prezentate la concurs au fost evaluate în baza caracterului investigativ al informaţiei, argumentarea, abordarea etică, dezvoltarea atitudinii intolerante faţă de corupţie. Articolele au fost analizate de o comisie compusă din patru experţi de media. Tudor Ţopa, scriitor şi publicist, unul dintre membrii comisiei, spune că în acest an lucrările au fost mult mai impresionante prin faptul că au prezentat mai mult risc, au fost mai interesante ca tematică şi profunzime. „Am rămas foarte încântat şi satisfăcut, pentru că am avut dovada apariţiei unei pleiade de jurnalişti combativi, tineri şi energici”, spune veteranul presei moldoveneşti.

Pavel Păduraru, câştigătorul premiului I, spune că a realizat o investigaţie pe tema alegerilor din 5 aprilie curent, în procesul căreia cele mai mari piedici pe care le-a întâlnit fiind „cele legate de birocraţie şi lipsă de comunicare”. Păduraru afirmă că „unele partide de care aveam nevoie pentru investigaţie refuzau categoric să vorbească cu jurnaliştii”, cu referire la fracţiunea PCRM. Întrebat ce sfat ar oferi tinerilor jurnalişti pentru a efectua o investigaţie, Pavel Păduraru a spus scurt: „să înveţe limba română”.

Lilia Gurez, câştigătoarea premiului II, spune că lucrarea de investigaţie s-a bazat pe alegerile din 5 aprilie şi anticipatele din 29 iulie, scopul principal fiind de a scoate la iveală fraudele şi neregulile comisie în perioada campaniei electorale. „Nu a fost uşor să facem această investigaţie, deoarece situaţia de atunci era delicată şi stresantă. Investigaţia s-a bazat pe concluziile experţilor”.

TI-Moldova organizează al şaselea an la rând concursul de reflectare a corupţiei în presa din R. Moldova cu lansarea cărţii „Jurnaliştii contra Corupţiei” care cuprinde toate materialele de investigaţie ale candidaţilor. În acest an, la concurs au participat 20 de jurnalişti cu peste 30 de materiale.

www.info-prim.md