ONU ar trebui să prioritizeze reducerea sărăciei în raport cu combaterea schimbărilor climatice!



Schimbarea climaterica este o provocare majora a omului pentru viitor şi acesta sumbra imagine subliniaza cât de critică este din moment ce ministrii europeni specializaţi pe probleme de mediu, discutând legislaţiile europene împotrtiva schimbării climei, se obligă să menţină o puternică legatură între climă şi energie pentru ca să asigure un consum scăzut de carbon în viitor.

În ultimul său raport cu referire la starea mediului ambiant, Organizaţia Naţiunilor Unite consideră că niciodată omenirea n-a avut de înfruntat un pericol atât de grav. Încălzirea globală constituie cea mai mare ameninţare la adresa dezvoltării umane. Savanţii au evaluat impactul pe care fenomenul de încălzire globală îl va avea asupra stării de sănătate, speranţei de viaţă şi educaţiei locuitorilor mai ales în statele sărace. Raportul PNUD propune “o abordare în paralel” a problematicii încălzirii globale: pe de o parte, reducerea emisiilor de gaze, iar, pe de altă parte, cooperarea internaţională în ceea ce priveşte combaterea sărăciei.

Cu acest scop mai multe instituţii de învăţământ preuniversitar din lume, inclusiv din Republica Moldova, s-au implicat activ în studierea problemei schimbării climei. În vara anului 2009 Liceul Academiei de Ştiinţe ale Moldovei, devenind învingător în competiţia mondială, a fost invitat la lucrările Summit-ului ONU de la New York.

În această toamnă continuă programul ONU de combatere a procesului de încălzire globală. Membrii clubului de dezbateri de la Liceul Academiei de Stiinte a Moldovei au pus în dezbatere moţiunea: “Atunci când nu se poate face mai mult, ONU ar trebui să prioritizeze reducerea sărăciei în raport cu combaterea schimbărilor climatice.

Elevii care au susţinut poziţia afirmatoare, consideră că mai bine ar trebui de acordat prioritate reducerii sărăciei în raport cu combaterea schimbărilor climatice. Ei au demionstrat că dacă nu se va reuşi să se ridică economia în statele sarace, atuci viitorul Terrei este sumbru şi se va complica starea de lucruri inclusiv şi în statele mai bogate. De aceea sunt necesare mijloace immense pentru combaterea sărăciei în lume.

Echipa negatoare au convins publicul că e necesar de mobilizat mai multe forţe, inclusiv a statelor mai sarace, pentru combaterea procesului de încălzire globală, deoarece aceasta este o problemă mai gravă, pe când saracia este o problemă de mentalitate şi are rădăcini adânci în istorie.

Această idee are mare importanţă, deoarece statele dezvoltate se vor aduna la mai multe întruniri, unde vor avea loc negocierile pentru semnarea unui nou acord multilateral cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Noul acord urmează să intre în vigoare începând cu 2012, atunci când Protocolul de la Kyoto va lua sfârşit.

Combaterea schimbărilor climatice sugerează, în plus, o serie de politici necesare pentru a diminua decalajul dintre afirmaţiile privind securitatea climatică şi politica faţă de sărăcie pentru a evita schimbarea radicală a climei. Printre cele mai importante sunt: impunerea unui preţ pe carbon, standarde de reglementare în domeniul energiei mai drastice, precum şi sprijinirea dezvoltării statelor sărace.

 

Tudor Stubei