Petiția Celulei de criză a jurnaliștilor: „Cerem asigurarea accesului mass-media la informațiile de interes public!”



Celula de criză a jurnaliștilor, creată de Centrul pentru Jurnalism Independent în contextul stării de urgență instituită ca urmare pandemiei de COVID-19, lansează de Ziua Libertății Presei, 3 mai, o petiție prin care cere autorităților să asigure accesul mass-media la informațiile de interes public.

Potrivit petiției, restricționarea accesului la informațiile de interes public este o mare problemă pentru jurnaliștii din Republica Moldova. De-a lungul ultimilor ani, accesul la datele deținute de autorități le-a fost îngrădit jurnaliștilor sub diferite pretexte – protecția datelor cu caracter personal, secretul de stat și cel comercial; calificarea solicitărilor de informație drept petiții; obligarea jurnaliștilor de a solicita informațiile prin scrisori în loc de email sau apel telefonic și altele asemenea. Actualele practici administrative restrictive sunt generate și de cadrul legal existent, care conține carențe în măsură să îngrădească accesul mass-media și, implicit, al cetățenilor la informații.

Pe parcursul ultimilor trei ani, Centrul pentru Jurnalism Independent, alături de alte organizații ale societății civile, a depus eforturi continue pentru îmbunătățirea cadrului legal ce reglementează domeniul, inclusiv a Legii privind accesul la informație. În iulie 2018, în Parlament a fost înregistrat un proiect de lege, în care au fost incluse și recomandările ONG-urilor de media, dar care nu a ajuns nici măcar să fie discutat în plenul Legislativului. 
 
Petiția poate fi semnată până luni, 18 mai 2020: http://chng.it/YhmzVdfNZ4