Studenţii Şcolii de Jurnalism au publicat primele lucrări online



Primele articole multimedia ale studenţilor Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism (ŞSAJ) au fost publicate pe site-ul www.azi.md. Lucrările au fost realizate în cadrul cursului de Jurnalism Online predat de instructorii olandez Ana Uzelac şi locali Vitalie Dogaru şi Corina Samciuc

Conceput ca o reacţie la ultimele provocări adresate jurnalismului de către dezvoltarea sistemelor electronice de comunicare, şi în special a Internetului, în cadrul celor două săptămâni de curs studenţii au însuşit particularităţile jurnalismului online şi au deprins un set de cunoştinţe pentru producerea materialelor multimedia. Ei vor avea posibilitatea să implementeze aceste abilităţi în practică şi după finisarea cursului în cadrul unor proiecte online ale ŞSAJ care sunt acum la nivel de testare.

Instructorii se arată mulţumiţi de reuşitele tinerilor jurnalişti. “Studenţii au demonstrat un mare interes pentru acest fel de media”, a spus Vitalie Dogaru. “Pe parcursul orelor au dat dovada de creativitate, inspiraţie, operativitate şi promptitudine atunci când a fost vorba de realizarea materialelor. Deşi erau nişte simple exerciţii, rezultatele acestora puteau face faţă oricăror rigori ale unei publicaţii online de calitate. În consecinţă, aproape toate lucrările au fost publicate pe www.azi.md”, a mai adăugat el.

Studenţii au realizat pe parcursul celor două săptămâni de Jurnalism Online peste 30 de materiale în formă de text, infografice, fişiere audio, video şi foto. Unele dintre acestea (16) au fost publicate pe www.azi.md (http://www.azi.md/search?query=www.scoaladejurnalism.md), altele urmează să apară pe acest site.

Irina Gotişan, coautoarea articolului “Un jurnalist este în greva foamei de 9 zile” (http://www.azi.md/ro/story/6772) spune că nu a întâlnit impedimente la realizarea articolului. ”Prezentarea unui subiect în format multimedia mi-a permis să lucrez atât cu textul, cât şi cu tehnica. Am făcut şi presa scrisă şi TV într-un singur articol” spune ea.

Cursul de Jurnalism Online este prima etapă a proiectului www.azi.md un instrument practic în jurnalism pentru studenţi finanţat de Ambasada SUA la Chişinău. Astfel, 15-20 de studenţi vor fi instruiţi în domeniul jurnalismului online în paralel cu publicarea celor mai reuşite articole multimedia pe site-ul www.azi.md.

Corina Samciuc, instructor de Jurnalism Online, spune că proiectul în cauză oferă studenţilor experienţă de lucru în domeniul multimedia. “Unui proaspăt absolvent îi este foarte greu să se angajeze dacă nu are ce arată la modul practic angajatorilor. Iată de ce consider bun acest proiect, or studenţii vor merge pregătiţi la angajare”, a adăugat Corina Samciuc.

Abilităţile de a lucra în multimedia vor fi dezvoltate şi pe durata următoarelor cursuri de radio şi televiziune, după care şcoala va lansa un site instructiv cu toate lucrările studenţilor realizate în regim de redacţie. Cele mai bune materiale vor fi plasate şi pe site-ul www.azi.md. Astfel la sfârşitul anului de învăţământ absolvenţii vor avea un portofoliu cu materiale multimedia pe care îl vor putea prezenta la angajare.

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism a fost lansată la 4 septembrie 2006 cu scopul de a pregăti jurnalişti universali pentru mass media din Republica Moldova. Şcoala este un proiect lansat în comun de instituţii partenere Centrul pentru Jurnalism Independent din Chişinău, Şcoala de Jurnalism din Missouri, SUA, şi Centrul de Formare şi Perfecţionare a Jurnaliştilor din Paris, Franţa. Proiectul este finanţat de Programul MATRA al Ministerului Olandez de Externe, implementat prin intermediul organizaţiei Press Now.