Promo-LEX a lansat platforma civică de monitorizare în contextul combaterii pandemiei de COVID-19



Adauga semnalare

Starea de Urgenta presupune restricționarea și limitarea unor drepturi ale omului. În aceasta perioada, sunt posibile și cazuri de abuz sau chiar încălcări ale unor drepturi iar cetățenii de multe ori au nevoie de o consultație, de un sfat, pentru a depăși o situație sau pentru a sesiza o problemă ce aduce atingere gravă și nejustificată a drepturilor omului.

Din dorința de a contribui la informarea societății cu privire la problemele cu care se confruntă cetățenii, inclusiv pacienții, medicii, polițiștii, dar și autoritățile publice relevante în contextul combaterii pandemiei de COVID-19, Asociația Promo-LEX lansează platforma www.monitor.md pentru a contribui la acest efort extrem de necesar societății noastre care se află în izolare mai bine de 3 săptămâni.

Începând de astăzi, 3 aprilie 2020, orice persoană poate semnala despre diverse probleme, încălcări ce au legătură cu instituirea stării de urgență ca urmare a pandemiei de COVID-19. Această platformă oferă posibilitatea plasării unei semnalizări cu o scurtă descriere și localizarea acesteia pe o hartă interactivă on-line.

Mai mult ca atât, platforma conține formulare tipizate gratuite care oferă o ghidare juridică pentru acele persoane care ar dori să sesizeze autoritățile competente cu privire la comiterea anumitor abuzuri.

Asociația Promo-LEX consideră că această platformă ar putea fi în mod special utilă pe durata stării de urgență. Mass-media este încurajată să preia informațiile de interes public de pe această platformă pentru a le aduce la cunoștința societății iar autoritățile, în măsura informațiilor care vor fi disponibile și probate corespunzător, să se auto-sesizeze pentru curmarea anumitor încălcări sau oferirea asistenței necesare cetățenilor.

Platforma mai conține resurse accesibile pe Internet cu privire la diferite grupuri, organizații și/sau persoane care oferă sau colectează sub diferite forme ajutor (informațional, material/financiar, psihologic, tehnic etc.) pentru persoanele afectate de pandemia COVID-19.

Platforma gestionată de Promo-LEX va activa în regim non-stop și va putea fi ajustată/completată la necesitate cu noi tipuri de semnalări.

Pentru mai multe informații, contactați:
Inga Stegarescu, Ofițer de presă al Asociației Promo-LEX
GSM: 069 26 96 84;
E-mail: inga.stegarescu@promolex.md