Prima şedinţă a Clubului de Discuții Economice ASEM: deschidere oficială



"Persoanele care avansează în viață sunt acelea care caută circumstanțele pe care le vor și dacă nu le găsesc le crează." George Bernard Shaw

La data de 21 septembrie, Clubul de Discuții Economice a luat viață oficial, prin sprijinul domnului Belostecinic, rector al ASEM, care ne-a acordat permisiunea și susținerea în conceperea proiectului.

Deja peste o lună, la 24 octombrie, a avut loc prima ședință a Clubului de Discuții Economice ASEM (CDE), format în urma procesului de recrutare a persoanelor interesate, proces ce s-a derulat o lună, astfel, în prezent, în componența acestuia intră 40 studenți, masteranzi, precum și absolvenți ai diferitor instituții de învățământ superior din țară, majoritar din ASEM.

Despre importanța creării unor astfel de structuri au vorbit invitații speciali ai ședinței: Dumitru Moldovan, decan al facultății REI; Adrian Lupușor, cercetător analitic în cadrul Expert-Grup; Veronica Vragaleva și Mihai Bologan, reprezentanți ai Clubului IDEA; Alexandru Zgardan, președintele Primului Fond Privat de Pensii, profesor ASEM. Invitații au sprijinit și încurajat ideea coordonatorilor de creare a Clubului, menționînd necesitatea acestuia în procesul de formare a tinerilor economiști, precum și intenția de o ulterioară colaborare.

În acest context, reprezentanții Clubului IDEA și-au exprimat dorința de interacțiune sistematică cu Clubul de Discuții Economice ASEM, fiind deschiși pentru a participa în cadrul sesiunilor acestuia cel puțin o dată pe lună.

La prima etapă a ședinței, coordonatorii de proiect au făcut o prezentare a Clubului, a scopului acestuia, obiectivelor și modulelor de activități ulterioare. În cadrul acestei prezentări s-a accentuat ideea că motorul Clubului îl reprezintă membrii înșiși, care, prin activismul lor pot provoca noi teme de discuții, pot propune diversificarea activităților, contribuind la vialabilitatea și durabilitatea proiectului.

În cadrul ședinței, domnul Moldovan, decan al facultății Relații Economice Internaționale, a făcut o comunicare la tema: ”Viitorul Integrării Europene a Moldovei: costuri, beneficii, oportunități pierdute”. Viziunea optimistă și actuală, defapt, exprimată de domnul Moldovan a trezit multe întrebări din partea membrilor CDE, care s-au dovedit a fi interesați de aspectele practice ale procesului integraționist, precum și fezabilitatea acestuia, în general; în discuție fiind pusă de asemenea și aderarea Moldovei la alte organizații internaționale.

Odată ce partea oficială a primei ședințe luaseră sfârșit, după o scurtă pauză, membrii Clubului au avut parte de o sesiune de traininguri a căror scopuri finale au fost de a depista liderii grupului și problemele care apar la nivel organizatoric în timpul activităților. Aceste activități ne-au permis ulterior nouă, coordonatorilor Clubului, de a lua cunoștință cu așteptările noilor membri.

Următoarea ședintă a Clubului de Discuții Economice ASEM va avea loc la 31 octombrie, în cadrul acesteia va fi abordată tema: ”Metode nepopulare de gestionare a deficitului bugetului național”, la care vor participa invitați speciali din cadrul mai multor instituții guvernamentale și non-guvernamentale din țară care activează în domeniu sau efectuează studii referitoare temei în cauză.

Persoanele interesate de activitatea proiectului pot vizita blogul nostru, accesînd: http://clubeconomic.wordpress.com/.

Suntem deschiși de asemenea pentru colaborare cu profesorii ASEM, cu instituțiile specializate în domenii economice, care împărtășesc ca și noi dorința de informare cu material economic practic, care să poată ulterior contribui la crearea unui potențial de economiști de calitate, capabili să aplice în practică idei, strategii efective de creștere economică pentru Republica Moldova.

Pentru întrebări sau propuneri, așteptăm mesaje dumneavoastră la adresa: clubeconomic@gmail.com.

Bejan Natalia
Muntean Dana

Coordonatori ai Clubului de Discuții Economice ASEM