Societatea civilă lansează un proiect de apărare a drepturilor omului



Ministrul justiţiei, cel al afacerilor interne şi procurorul general, vor fi invitaţi să participe la emisiuni radio de educare juridică. Ciclul de emisiuni „Ai dreptul să-ţi cunoşti dreptul”, face parte dintr-un proiect de apărare a drepturilor omului, lansat de Asociaţia „Pro Nova”, în parteneriat cu Biroul individual de Avocaţi „Victor Panţiru” şi postul de radio „Vocea Basarabiei”.

Proiectul este finanţat parţial de Ambasada SUA la Chişinău. Alături de emisiuni, realizatorii proiectului îşi propun să organizeze training-uri online, precum şi deplasări în teritoriu.

Coordonatorul proiectului de la „Pro Nova”, Alexandru Nistiriuc, a spus luni, 19 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă, că pe durata proiectului, 10 luni, cetăţenii se vor putea adresa pentru consultaţii juridice gratuite. Tot în cadrul proiectului vor fi efectuate cel puţin zece investigaţii jurnalistice, în baza sesizărilor care vor parveni de la cetăţeni. Avocatul Victor Panţiru a declarat că vor fi preluate în special cazurile care vor avea perspectiva de a ajunge la CEDO.

Potrivit lui Panţiru, cel mai des încălcate drepturi în R. Moldova sunt drepturile la proprietate, la petiţii, la muncă, la libertatea de expresie, la justiţie echitabilă etc.

Emisiunile realizate la Chişinău vor fi transmise de către postul „Vocea Basarabiei”, iar cele realizate în alte localităţi – de posturile de radio locale din Nisporeni, Cahul, Orhei, Glodeni şi Cimişlia. Coordonatorii proiectului îşi propun să informeze în privinţa drepturilor sale peste 100 mii de cetăţeni şi să acorde asistenţă juridică pentru cel puţin 450 de cetăţeni.

Preşedintele „Pro Nova”, Grigore Mătăsaru, susţine că implementarea unui asemenea proiect se cere deoarece, deşi „de aproximativ 20 de ani Moldova pretinde a fi un stat democratic, unele rapoarte şi studii, atât naţionale, cât şi internaţionale, demonstrează că lucrurile stau altfel”. „În Moldova se încalcă grav drepturile în diferite domenii, o dovadă în acest sens fiind numărul de condamnări ale Guvernului R. Moldova la CEDO. Această situaţie se datorează şi faptului că cetăţenii nu-şi cunosc drepturile şi nu ştiu unde să se adreseze pentru a cere ajutor”, a subliniat Grigore Mătăsaru.

Sursa: Infoprim