Presa locala monitorizeaza eficienta utilizarii banilor publici



In perioada septembrie 2008 - septembrie 2009, patru ziare independente locale si regionale au participat intr-un proiect de monitorizare a utilizarii banilor publici de catre autoritatile oraselor Ungheni, Soroca, Cimislia si Rezina.

Proiectul "Cere socoteala pentru banii publici!" a fost coordonat de Asociatia Presei Independente (API) si a urmarit sporirea responsabilitatii autoritatilor locale fata de cetateni in utilizarea adecvata a banilor publici, prin consolidarea rolului mass-media si a organizatiilor neguvernamentale in elaborarea si monitorizarea bugetelor locale.

In cadrul proiectului, ziarele "Unghiul", "Observatorul de Nord", "Business info" si "Cuvantul", in parteneriat cu organizatii neguvernamentale din cele patru orase, au informat locuitorii despre planificarea si distribuirea mijloacelor publice, inclusiv despre eficienta serviciilor publice, oferite de autoritati si institutiile finantate din bugetele publice.

In rezultatul acestui exercitiu de monitorizare au fost identificate un sir de practici incorecte de gestionare a banilor publici, cum ar fi distribuirea mijloacelor financiare dupa principiul "cate putin pentru toti", finantarea activitatii unor institutii publice ineficiente, efectuarea unor achizitii publice neargumentate etc. Rezultatele monitorizarii au fost publicate in brosura "Ghidul privind bugetul local si implicarea cetatenilor in controlul social asupra utilizarii banilor publici", distribuit autoritatilor publice locale si centrale din Republica Moldova, reprezentantilor organizatiilor neguvernamentale si presei locale.

API este dispusa sa ofere gratuit aceasta publicatie si altor solicitanti.

Proiectul "Cere socoteala pentru banii publici!" a fost implementat cu suportul Fundatiei SOROS-Moldova, in cadrul Programului Administratie Publica si Buna Guvernare.

Telefon pentru relatii: 22-09-96

In imagini: secvente de la conferintele regionale de prezentare a rezultatelor proiectului.

 

77 Bucuresti str., Chisinau/R. MOLDOVA

tel.: (+373 22) 22 09 96;

fax.: (+373 22) 20 36 86;

email.: api@api.md