Misiunea religioasă “Caritas moldova” va organiza o cursă atletică dedicată zilei mondiale de eradicare a sărăciei



Misiunea Religioasă Catolică „Caritas Moldova” va organiza pe data de 17 octombrie o cursă atletică dedicată Zilei Mondiale de eradicare a sărăciei.

Natalia Rabei, coordonator Program Social Misiunea „Caritas Moldova”, a menţionat joi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, că această cursă are drept scop sensibilizarea opiniei publice cu privire la problemele persoanelor fără adăpost, precum şi incluziunea socială a acestora.

„Cursa va demara la ora 12.00 în parcul din strada Miron Costin din sectorul Rîşcani al capitalei şi va finaliza la căminul de noapte „Sf. Ştefan” din Stăuceni. Acolo va avea loc premirea cîştigătorilor şi va fi organizată o masă festivă pentru toţi participanţii la cursă”, a spus Rabei.

Potrivit sursei citate, în cadrul acestui eveniment va fi instalată şi o boxă pentru donaţii, unde participanţii la cursă, precum şi toţi doritorii, vor avea posibilitate să facă donaţii pentru susţinerea persoanelor fără adăpost.

Otilia Sîrbu, directorul „Caritas Moldova”, a menţionat că, potrivit datelor neoficiale, în R.Moldova sînt peste 2000 de persoane fără adăpost, marea majoritate a acestora fiind în Chişinău. Potrivit aceleiaşi surse, numai în Chişinău s-ar afla circa 15 mii de persoane fără domiciliu stabil.

„Motivele pentru care aceşti oameni ajung în stradă sînt dintre cele mai diferite – fie că au fost părăsiţi de copiii plecţi peste hotare, fie au rămas fără locuinţă în urma unor escrocherii sau şi-au pierdut locul de muncă şi nu mai au nici o sursă de venit. Societatea trebuie să conştientizeze că aceşti oameni au şi ei drepturi şi merită o viaţă decentă”, a spus Sîrbu.

Ea a mai manţionat că scopul principal al Misiunii, care a construit Căminul de noapte „Sf. Gheorghe” de la Stăuceni, este să ofere acestor oameni un adăpost după care să-i intergreze în famiile biologice şi, respectiv, în societate.

„Din anul 2006 de cînd activează căminul, circa 150 de persoane fără adăpost au beneficiat de condiţii decente de trai. Jumătate din numărul acestor persoane au reuşit să fie integrate în familiile lor”, a spus sursa citată, precizînd că vîrsta persoanelor fără adăpost variază de la 25 la 86 de ani.

Potrivit directorului „Caritas Moldova”, de cele mai multe ori aceste persoane suferă de boli psihice, cancer sau tuberculoză.

Reprezentanţii Misiunii au făcut apel la societate să fie mai tolerantă faţă de persoanele fără adăpost, iar, în măsura posibilităţilor, să-i ajute făcînd donaţii la sediul Misiunii.