Consiliul de Presă a fost fondat în Republica Moldova



Şase organizaţii neguvernamentale din domeniile mass-media, drepturile omului şi politici publice au fondat Consiliul de Presă din Republica Moldova ca structură de autoreglementare a presei cu acoperire naţională şi locală, transmite Agenţia Monitor Media.

Consiliul de Presă va fi independent în raport cu administraţia publică, mediul politic, mediul de afaceri, alte grupuri de interese.

Funcţia de bază a Consiliului de Presă este examinarea plângerilor care se referă la activitatea editorială a ziarelor, revistelor şi agenţiilor de ştiri din R. Moldova, precum şi a portalurilor informaţionale. Consiliul de Presă va elabora recomandări de consolidare a standardelor profesionale în presa din R. Moldova, propuneri de politici publice în domeniul mass-media, va desfăşura campanii de promovare a jurnalismului responsabil.

În cadrul Consiliului de Presă vor activa nouă persoane, inclusiv patru membri vor reprezenta mediul jurnalistic, iar cinci membri vor reprezenta consumatorii de media. Reprezentanţii mediului jurnalistic vor putea fi propuşi de către redacţiile publicaţiilor (agenţiilor, portalurilor), organizaţiile profesionale ale jurnaliştilor şi alte asociaţii obşteşti de media, inclusiv patronatele din media. Candidaţii care vor reprezenta consumatorii de media vor putea fi propuşi de către cititori, asociaţii obşteşti din alte domenii, inclusiv organizaţii sindicale, patronale, religioase, formaţiuni politice etc.
Informaţii despre activitatea Consiliului de Presă vor fi publicate pe pagina www.consiliuldepresa.md , care urmează să fie lansat în curând.

Consiliul de Presă are ca obiective sporirea responsabilităţii presei din R. Moldova faţă de cititori, prin promovarea respectării standardelor profesionale şi a deontologiei jurnalistice, soluţionarea litigiilor dintre cititori şi publicaţii privind materialele jurnalistice publicate.

Fondatori ai Consiliului de Presă sunt: Asociaţia Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent, Comitetul pentru Libertatea Presei, Uniunea Jurnaliştilor din Moldova, Centrul CREDO şi IDIS „Viitorul".

Agenţia Monitor Media