ȘSAJ dă startul Proiectului „Europa în vizor: Rețeaua moldo-germană de jurnaliști în schimb de experiență”



MD DE Project

Republica Moldova și realitățile ei, în viziunea a 12 tineri jurnaliști germani. Moldova și provocările ei în contextul cooperării cu Germania și cu Uniunea Europeană, în viziunea a zece tineri jurnaliști moldoveni. Totul, în cadrul proiectului moldo-german „Europa în vizor”, lansat în toamna anului 2018 și realizat de Deutsche Gesellschaft e.V. de la Berlin și Școala de Studii Avansate în Jurnalism de la Chișinău.

Finanțat de Ministerul Federal de Externe, proiectul derulează și în 2019, fiind conceput drept o modalitate de a reflecta, prin intermediul materialelor jurnalistice, aspectele cele mai importante ale politicilor locale de dezvoltare, dar și ale punerii în aplicare a Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Iar astfel, să stimuleze extinderea cooperării politice și economice în baza Politicii Europene de Vecinătate (PEV). Inițiatorii proiectului își propun să aducă mai aproape tineri jurnaliști din R. Moldova și din Germania, iar odată cu aceasta – să creeze încă o punte între cele două state.

Ca și în 2018, proiectul include două vizite de documentare. Prima va avea loc la Chișinău, în perioada 19-26 octombrie, când ȘSAJ îi va găzdui pe cei 12 tineri jurnaliști germani, veniți să descopere R. Moldova. Agenda va fi una încărcată, cu întrevederi formale și mai puțin formale, cu vizite la instituții de stat, dar și la posturi TV sau organizații neguvernamentale. Subiectele abordate vor fi la fel de diverse – realitățile politice și socioeconomice din R. Moldova, procesul de integrare europeană și relațiile bilaterale cu Germania, alegerile locale și alegerile parlamentare noi din 20 octombrie 2019, fenomenul exodului de creiere și cel al migrației ș.a.

Vizita de răspuns la Berlin va avea loc în perioada 12-19 noiembrie, iar din echipa chișinăuiană vor face parte jurnaliști care deja muncesc în diverse redacții, dar și studenți și absolvenți ai ȘSAJ, pentru care acest proiect reprezintă o șansă în plus pentru dezvoltarea profesională.

Toate produsele media realizate în cadrul proiectului – articole, podcasturi, galerii foto, secvențe video, inserate în interviuri, reportaje și povești de succes – vor fi publicate, în limba engleză, pe platforma proiectului http://www.europe-in-sight.eu.

Invităm reprezentanții mass-mediei, absolvenții ȘSAJ și studenții de la Facultățile de Jurnalism de la universitățile din țară la acțiunile pe care le vom organiza pe parcursul săptămânii viitoare.

Agenda 19-26 octombrie 2019