Comunicarea – domeniu nou pentru ONG-urile locale



Comunicarea – domeniu nou pentru ONG-urile localeReprezentanţi de la 14 ong-uri specializate în domeniul apararii drepturilor omului, care activeaza in diferite zone ale tarii, au participat sambata si duminica la primul atelier de comunicare „Vizibilitate prin comunicare” din cadrul proiectului „Asigurarea vizibilitatii ONG-urilor din domeniul drepturilor omului prin comunicare”, implementat de catre Asociatia Specialistilor in Relatii Publice si Comunicare (ASRP) in parteneriat cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova si finantat de catre Ambasada SUA la Chisinau.

Dorinta ONG-urilor locale de a participa in cadrul unui asemenea proiect este lipsa in organizatie a unei persoane instruite care ar fi responsabila de comunicare, astfel atributiile acestei functii ii revin, in marea majoritate a cazurilor, directorului ONG-ului.

Conform spuselor Ludmilei Tiganu, specialist comunicare PNUD Moldova, participantii la atelier impresioneaza prin activitatile pe care le desfasoara in comunitatile lor, dar “este foarte trist ca aceste realizari, cat de mici, nu sunt bine cunoscute pentru ca nu sunt comunicate”. Prin urmare, “pe parcursul zilelor de atelier ne-am straduit sa le vorbim cat mai mult despre procesul de comunicare, strategiile de comunicare si cum aceasta ii poate ajuta sa ajunga la beneficiarii lor, sa devina vizibili in comunitatile lor, sa obtina mai multe parteneriate si rezultate pe termen lung”, a adaugat Ludmila Tiganu.

Participanţii atelierului de comunicare au obtinut raspunsuri la mai multe intrebari legate de relatia cu presa, relatiile cu APL-ul, de ce nu trebuie sa neglijam relatia cu mass-media si ce ar trebui sa facem pentru a avea o comunicare eficienta cu aceasta si, in rezultat, a ne spori vizibilitatea activitatilor noastre. In a doua zi de atelier, discutia a fost axata pe comunicarea strategica si elementele cheie ale unei strategii de comunicare. Iar pana la sfarsitul atelierului, participantii au si pregatit cate o strategie de comunicare pentru o problema sociala.

Expertii invitati la atelierul de comunicare au fost:  Tudor Iaşcenco, redactor-sef al publicatiei regionale „Cuvantul” de la Rezina, Olga Osadcii, Manager de Proiect Campanii Media, Fundatia Sida Est Vest Moldova, Viorel Furdui, expert IDIS Viitorul, Ludmila Tiganu, Specialist Comunicare, PNUD Moldova, Irina Lazur, Coordonator informare si comunicare, proiectul “Prevenirea torturii” s.a.

Impresiile participantilor:

„Faptul ca noi am putea sa ne facem transparenţi prin comunicare este un lucru foarte important, iar la acest atelier ne-am format competente de comunicare eficienta in activitatile pe care le organizam”, si-a exprimat impresiile Valentina Cioca, liderul Asociatiei Obstesti “Vasilcau-Scoala+”.

“Am invatat aici tehnicile si instrumentele de lucru, pentru elaborarea si realizarea unei strategii de succes. Asteptam al doilea atelier, pentru ca vom avea ocazia sa ne prezentam strategiile proprii, vom face schimb de opinii, vom vedea fiecare cu ce rezultate a ajuns in final. Consider ca este o scoala bună pentru oricare ONG-ist”, a mentionat Liliana Samcov, liderul ONG-ului “Demos” din Edinet.

In final, Ludmila Buzulan, coordonatorul proiectului, a concluzionat ca “scopul acestui atelier de comunicare a fost de a ajuta ONG-urile locale sa priveasca mass-media cu ochi de jurnalist, ceea ce ii va ajuta sa inteleaga  cand si cum trebuie abordata, sa perceapa grandoarea succesului proiectului, daca se pregateste si o strategie de comunicare pentru acesta si, cel mai important, sa inteleaga ca doar prin comunicare permanenta se obtin rezultate pe termen lung”.