Cetăţenii germani au cântat "Dragostea din tei" şi au dansat pe ritmurile muzicii populare



În perioada 30 august - 19 septembrie, Asociaţia Naţională a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM) a desfăşurat cursuri de limbă română pentru un grup de studenţi, masteranzi, doctoranzi din Germania în cadrul Şcolii internaţionale de vară Republica Moldova – vecinul UE. Cultură, istorie, limbi, organizată de către Moldova-Institute Leipzig (MIL)împreună cu Serviciul German de Schimburi Academice (DAAD).

O bună parte dintre participanţi nu ştiau prea multe despre RM la momentul sosirii, la plecare însă vorbeau româna şi cântau piese din muzica autohtonă.

Închiderea cursurilor de limbă română a avut loc într-o ambianţă lejeră şi plină de dispoziţie. Au răsunat piese din muzica autohtonă, iar germanii, vădit entuziasmaţi de dansurile populare, au ţinut să joace o horă la despărţire uimind pe toţi cei prezenţi.

“ Limba română este atât de frumoasă. Nu înţeleg, de ce întreb ceva în română şi mi se răspunde în rusă?...Chişinăul este foarte frumos, mi-aş dori să revin cândva aici.”, şi-a împărtăşit impresiile Franziska Brockl.

“Această colaborare a fost una reuşită. Şcoala de vară Republica Moldova – vecinul UE. Cultură, istorie, limbi a fost un punct de început pentru viitoarele colaborări cu diverse grupuri de cetăţeni din afara ţării, care doresc să studieze limba română. Deja avem câteva propuneri pentru a organiza şi alte şcoli de vară. ANTEM şi-a îndeplinit cu succes misiunea şi a facilitat accesul cetăţenilor europeni la valorile şi cultura Republicii Moldova prin intermediul limbii de stat.”, a menţionat Lucia Cucu, director ANTEM.

Şcoala de vară „Republica Moldova – vecinul UE. Cultură, istorie, limbi” a avut menirea să ofere o imagine clară despre cultura, limba şi istoria ţării. Pentru a stabili punţi trainice de colaborare între UE şi Republica Moldova, aceasta din urmă trebuie să liberalizeze accesul cetăţenilor europeni la valorile sale culturale şi lingvistice.

 

Articol adaugat de: Alina Godzin