Un ghid pentru noua guvernare a fost lansat în R. Moldova. Membrii AIE sunt gata să-l urmeze



Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT a lansat miercuri culegerea de studii ”Priorități de guvernare 2009”, elaborată de 14 experți independenți. Igor Boțan, directorul ADEPT, a declarat că această culegere de studii este adresată noii guvernări, care va percepe astfel mai bine problemele presante cu care se confruntă Republica Moldova la moment.

”Prezenta culegere de studii este adresată pentru noua guvernare care va ține cont de acest potențial pe care noi am încercat să îl exploarăm la realizarea ei. Prin publicarea acestei lucrări avem drept scop principal promovarea valorilor democratice și sprijinirea participării active a cetățenilor la viața publică”, a adăugat Boţan.

Publicația este structurată în 12 capitole şi conţine studii cu tematici din domeniile economic, social, justiţie şi drepturile omului.  Studiile prezintă o retrospectivă a evoluției acestor domenii în perioada 2001-2008, identifică problemele existente și sînt propuse recomandări pentru depășirea acestora și pentru eficientizarea politicilor respective.

Coordonatoarea proiectului, Elena Prohniţchi, ne-a explicat că această publicaţie “a fost concepută ca o sursă de analize şi politici care ar oferi noii guvernări repere pentru combaterea problemelor economice existente la noi”.

Serafim Urechean, liderul AMN, a mulțumit autorilor culegerii de studii, deoarece, potrivit lui, este salutabil faptul că discuțiile cu societatea civilă devin tot mai frecvente. 

”Consider că pentru viitor orice decizie care va fi adoptată de legislativ să fie consultată cu societatea civilă. Mulțumesc de această inițiativă. Sigur ar fi bine să fie editate mai des astfel de culegeri și să ținem cont de faptul că nu trebuie să fim angajați. Indiferent de partid, de orice guvernare, nu trebuie să-ți schimbi cursul așa cum decide cineva. Trebuie să fie o verticalitate în stat și nu o dependență sau un angajament”, a menționat Urechean.

”Cred că este o inițiativă foarte bună a societății civile care întotdeauna s-a implicat în chestiunile cele mai importante care se întîmplă în R. Moldova. Cred că ar fi o greșeală dacă nu am ține cont de toată munca intelectuală pe care au depus-o autorii acestei culegeri de studii. De recomandările făcute în această culegere vom ține cont în definitivarea programului anticriză și elaborarea programul nostru de guvernare pe următorii ani sau atunci cînd vom adopta vre-o lege nouă”, a menționat pentru Politik, Corina Fusu, reprezentant PL.

Preşedintele legislativului, Mihai Ghimpu, a declarat că va ţine cont de aceste recomandări şi priorităţi propuse de către experţi întru realizarea unei dezvoltări benefice a Republicii Moldova şi va colabora şi în continuare cu societatea civilă. 

“Fără presă liberă, fără justiţie liberă şi fără o economie bazată pe o concurenţă corectă nu se poate asigura un viitor a cestui stat”, a spus el.
Cei prezenţi la eveniment au concluzionat că importanţa acestei publicaţii creşte datorită faptului că lansarea se face într-un moment cînd în Republica Moldova este în plină desfăşurare procesul de formare a noii structuri guvernamentale.

Publicația a apărut în cadrul proiectului ”Consolidarea cooperării dintre partidele politice, organele electorale și alegători”, implementat de către ADEPT, cu suportul financiar al Fondurilor Unite pentru Democrație UNDEF.

http://www.actualpress.md