Jurnalismul social: învățăm să scriem despre realitățile și provocările societății noastre



Jurnalismul pe teme sociale câștigă din ce în ce mai mult teren, în centrul acestuia aflându-se cetățeanul și probleme lui. Importanța acestui aspect al jurnalismului rezidă în forța sa de a aborda subiecte ce interesează întreaga populație, indiferent de apartenența etnică sau simpatiile politice. De ce este atât de important să scriem despre oameni? Cum reflectăm corect problemele lor, în special pe cele sensibile? Despre toate acestea studenții ȘSAJ au aflat la cursul de Jurnalism social, predat de Elena Cioina, editoră la Platforma E-Sănătate.md.

jurnalism comunitar colaj

Timp de câteva zile, discipolii Școlii au aflat ce este jurnalismul social și care sunt standardele deontologice ale acestei forme a jurnalismului. Împreună cu instructoarea, studenții au discutat despre responsabilitatea instituțiilor cu profil social, dar și despre comportamentul profesional al jurnaliștilor în procesul de colectare a informațiilor; au vorbit despre impactul materialelor sociale și au învățat cum să abordeze teme sensibile. În cadrul cursului, viitorii jurnaliști au trebuit să scrie câte un articol cu tematică socială.

În acest an, activitățile practice ale cursului au inclus și o vizită la Școala de Management în Sănătate Publică, unde echipa ȘSAJ a intrat în dialog cu directorul instituției și ex-viceministrul Sănătății, prof. Oleg Lozan. Tinerii au dezbătut probleme cruciale din domeniul sănătății publice și au aflat mai multe despre reformele și investițiile necesare în această ramură, reforme ce ar stimula creșterea economică, ar influența gradul de participare și de productivitate a forței de muncă, și ar remedia situația în ceea ce privește prevenirea maladiilor. Studenții au avut ocazia să adreseze întrebări și să se inspire din experiența celor care activează în sănătatea publică, iar gazda evenimentului a punctat rolul important al jurnalistului în construirea socială a realității, îndemnând tinerii să (se) informeze corect și echidistant.

Instructoarea cursului, Elena Cioina consideră că „Moldova e țara cu foarte multe probleme sociale. Sunt mii și mii. Când începi să depeni una, neapărat descoperi alte câteva. Este important însă nu doar să le constați, dar și să le prezinți publicului într-o manieră clară și complexă. E dificil, dar nu și imposibil. Este important ca jurnaliștii care vor să scrie pe domenii sociale să înțeleagă cum și unde să caute informații pentru a putea aborda subiectele. Orice poveste, declarație, cifră contează. E nevoie ca jurnalistul să depună efort și suflet în ceea ce face. Doar așa poate fi un bun jurnalist pe domeniul social. Toate acestea încercăm să le învățăm la Școala de Studii Avansate în Jurnalism”.

În paralel, la ȘSAJ se desfășoară cursurile Jurnalismul de mediu și Multimedia Newsroom.