5 motive pentru a studia Educație pentru media



În 2017, Centrul pentru Jurnalism Independent a lansat manualul și curricula cursului de Educație pentru media, a instruit primii învățători care au primit manuale gratuite pentru ei și elevi și au început să predea disciplina în clasele a III-a și a IV-a.

Începând cu 1 septembrie 2018, cursul este predat și la clasele a VII – a și a VIII-a, treapta gimnazială.

Până la sfârșitul lunii mai, profesorii împreună cu părinții și copiii vor alege disciplinele opționale pe care elevii să le studieze în următorul an de studii, iar cu această ocazie, venim cu câteva argumente de ce disciplina Educație pentru media trebuie să se regăsească în orarul elevilor.

  1. Dezvoltă gândirea critică

Încă de la o vârstă fragedă, copiii sunt supuși unui noian de informații din diverse surse mai mult sau mai puțin credibile, iar la lecțiile de Educație pentru media învață cum să deosebească informația adevărată de cea falsă.  Manualele de Educație pentru media includ o serie de teme care îi ajută să-și dezvolte gândirea critică.

  1. Ajută elevii și profesorii să înțeleagă anumite fenomene răspândite în mediul online

Trolli, manipulare, propagandă, cyberbullyng-ul, utilizarea rețelelor sociale sunt subiecte de mare interes pentru copiii de diferite vârste. De multe ori, însă, profesorii nu știu cum să le explice elevilor aceste fenomene și să-i ajute să le facă față. Participând la instruiri, cadrele didactice vor afla cum să abordeze anumite subiecte sensibile, să răspundă la întrebările elevilor și chiar să le ofere suport pentru a depăși situațiile neplăcute cu care se confruntă în mediul virtual.

  1. Resurse

Centrul pentru Jurnalism Independent pune la dispoziția elevilor și profesorilor o serie de  resurse gratuite. Toți cei care predau și studiază cursul primesc manuale gratuite. La moment, CJI mai pregătește o serie de materiale care vor putea fi folosite de clasele primare începând din luna septembrie 2019. Platforma online Educație mediatică este constant actualizată cu informații utile, anunțuri, concursuri pentru elevi și profesori, tutoriale video, jocuri, quizz-uri care vin în ajutor pentru diversificarea conținutului la lecții.

  1. Inspirație și motivație

CJI comunică încontinuu cu învățătorii și profesorii care predau Educație pentru media. Încercăm să aflăm de la ei cum decurge acest proces, de ce mai au nevoie, cum reacționează elevii la lecții etc. Experiențele lor le împărtășim și cu ceilalți dascăli prin intermediul interviurilor care vin să inspire și să motiveze alți profesori să devină parte a acestui proces.

  1. Beneficiarii recomandă

Pentru a vă convinge că acest curs este unul interesant și util, iată ce spun cei care deja îl studiază și îl predau: https://www.youtube.com/watch?v=SIM4IfDAZDo