Fact-checking, cursul care ne învață cum să deosebim adevărul de fals



Manipularea și propaganda informațională au devenit fenomene foarte răspândite și afectează întreaga societate. Moldovenii sunt expuși atât la manipularea internă, utilizată de instituțiile media controlate de politicienii locali, cât și la cea străină, difuzată în special prin intermediul posturilor TV retransmise în Republica Moldova din Federația Rusă. Știrile false, în care abundă în special internetul, constituie o armă puternică în procesul de manipulare/propagandă. Cum depistăm o știre falsă, cum verificăm informația și din alte surse înainte de a o distribui, și cum luptăm cu dezinformarea? Despre toate acestea studenții ȘSAJ au aflat la cursul de Fact-checking.   

fact checking

Lilia Zaharia, jurnalistă la Asociația Presei Independente (API) și reporteră a portalului „Moldova Curată” i-a familiarizat pe viitorii jurnaliști cu efectele nocive ale manipulării și ale informațiilor false, dar și cu metodele de combatere a acestora. Ea le-a vorbit despre campania „Stop Fals!”, lansată de API, și despre necesitatea educării beneficiarilor de informație, astfel încât aceștia să poată separa „grâul de neghină”, dar și să se protejeze de propaganda externă și internă. Studenții au aflat cum pot verifica dacă o știre este falsă sau veridică și care sunt cele mai utilizate tehnici propagandistice. În același timp, cursanții au descoperit diverse aplicații, site-uri și „secrete” de dezmințire a falsurilor mediatice și a informației prezentate într-o manieră tendențioasă.

De la cel de-al doilea instructor, Dumitru Stoianov, reporter freelance și factchecker în cadrul RISE Moldova, studenții au aflat despre fact-checking-ul editorial și importanța acestuia pentru jurnaliștii de investigație. „De cele mai multe ori, o investigație jurnalistică reprezintă sinteza/rezultatul unui proces de analizare de documente și/sau date care conțin cifre, sume de bani, nume de persoane și companii. O singură eroare în oricare dintre aceste date poate compromite întregul articol și, într-un final, poate afecta imaginea instituției media. În acest context, anume fact-checking-ul editorial este cel care ajută jurnaliștii de investigație să fie mai puțin vulnerabili (în fața presiunilor, atacurilor publice sau proceselor de judecată), iar jurnalismul făcut de ei să fie mai credibil și calitativ”, a menționat reporterul.

Discipolii ȘSAJ spun că acest curs a fost o mare provocare pentru ei, dar și că i-a ajutat să înțeleagă mult mai bine cum și cât de mult se lucrează la o investigație jurnalistică și la dezmințirea unor fapte.

Următorul curs la ȘSAJ este Digital Storytelling cu Ana Gherciu, redactoră-șefă la portalul Moldova.org.