Promo-LEX: Drepturile alegatorilor au fost grav incalcate



In ultimul raport al Promo-LEX de monitorizare a alegerilor parlamentare, observatorii semnaleaza ca drepturile electorale ale alegatorilor au fost grav incalcate de catre membrii birourilor de votare.

 

Observatorii au depistat multiple cazuri, cand in listele electorale erau incluse persoane decedate. De exemplu, la sectia de votare numarul 2 din Anenii Noi au fost depistate trei persoane decedate incluse in listele electorale de baza. Este vorba de Ciumacenco Stanislav, Andrei Teslari si Evdochia Cobuscean.

 

Totodata, observatorii au semnalat grave incalcari comise de functionarii electorali. Acestia au fost suprinsi in momentul in care introduceau date eronate ale buletinelor de identitate sau nu le introduceau deloc.

 

Promo-LEX constata ca in procesul de votare au fost utilizate forme „F 9” dubioase: cu fotografia lipita cu banda adeziva, fara indicarea numarului documentului sau fara aplicarea stampilei pe fotografie.

 

Observatorii sustin ca au fost intimidati de mai multe ori de membrii birourilor electorale, iar la unele sectii chiar li s-a interzis accesul la listele electorale. Astfel, in satul Piscaresti, raionul Rezina, observatorul a incercat sa depuna o contestatie vis-a-vis de procedura de votare cu urna mobila, insa a fost impiedicat de presedintele biroului electoral, Raisa Pasarari. Mai mult chiar, Pasarari l-a amenintat pe observator: “Vrei ca mama ta sa nu te gaseasca acasa?”.

 

In acelasi timp, s-a constatat o insuficienta masiva de buletine de vot.

 

Stirea Zilei