Agenda CJI pentru luna februarie



Urmăriți activitățile Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) în luna februarie pentru a fi la curent cu evenimentele din mass-media și a participa la activitățile noastre interactive, care vă vor ajuta să manifestați spirit critic și să fiți mai bine informați.
 

  • Pe parcursul lunii, vor fi lansate patru rapoarte de monitorizare a comportamentului mass-media în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, realizate de CJI și Asociația Presei Independente (API). Monitorizarea are loc conform unei metodologii elaborate de Oxford Media Research Center și actualizate la sfârșitul anului 2018 și începutul anului curent. În total sunt analizate 28 de instituții media: 12 televiziuni și 16 portaluri de știri și ziare. 
  • Portalul Media-azi.md va urmări, în știri și comentarii, modul în care instituțiile media vor reflecta campania electorală. Totodată, în cadrul rubricii „How to” experți naționali și internaționali vor oferi jurnaliștilor sfaturi cum să depisteze știrile false, ce metode să folosească pentru a verifica dacă promisiunile electorale ale candidaților în alegeri sunt bazate pe vorbe sau pe fapte și în ce măsură candidații își informează corect alegătorii. În comentariile de miercuri vom aborda chestiuni ce țin de etica profesională și de respectarea Codului deontologic al jurnalistului. 
  • În luna februarie, Mediacritica.md va difuza un tutorial digital, cu resurse și site-uri utile pentru tinerii aflați în căutarea unor burse peste hotare. La începutul lunii va fi lansat jocul online interactiv „Aventurile lui Literatus”, care vă va ajuta să discerneți între adevărat și fals. În cadrul rubricilor Filtrează informația și Media în vizor vom analiza principalele încălcări de ordin deontologic care apar în presă. 
  • Departamentul Politici și Legislație Media va publica în luna februarie Indicele Situației Mass-media pentru anul 2018. Vom continua să urmărim respectarea legislației  în domeniul mass-media și să oferim consultații juridice gratuite jurnaliștilor și instituțiilor media. De asemenea, în cadrul rubricii de pe portalul Media-azi.md „Juristul Presei”, vom răspunde la întrebările de ordin juridic ale  jurnaliștilor
  • Această lună la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism va fi una dinamică, iar cursurile vor fi consacrate în exclusivitate jurnalismului online. Primul curs înscris în orar va fi Digital Basics, la care viitorii jurnaliști vor afla despre noile instrumente digitale, capabile să transmită informația într-un mod cât mai interesant, captivant și atractiv pentru public. Pe post de instructori vor fi Tatiana Ețco și Liliana Barbăroșie de la Radio Europa Liberă. Vor urma cursurile de Jurnalism mobil, Blogging și Vlogging, care îi vor ajuta pe studenți să compare jurnalismul tradițional cu New Media. La sfârșitul lunii, studenții vor asista la cursurile de Social Media Management și Instagraming și vor învăța cum se face promovarea calitativă a produselor mediatice prin intermediul rețelelor sociale.

Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, accesați pagina noastră www.media-azi.md. De asemenea, ne găsiți pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova, Media Azi și Mediacritica; Twitter și Instagram.