Fact-checkingul editorial, de la teorie la practică. CJI lansează un nou atelier online



Centrul pentru Jurnalism Independent lansează atelierul online „Fact-checkingul editorial: de la teorie la practică”, încurajând jurnaliștii să se documenteze și să verifice minuțios faptele înainte de a le publica.
 
Atelierul este susținut de jurnalistul Dumitru Stoianov, de la RISE Moldova, instituție pentru care fact-checkingul este unul din principalele standarde editoriale. Din 2015  până în prezent, toate materialele RISE-Moldova sunt supuse fact-checkingului, aceasta fiind singura instituție media din Moldova care realizează procesul de verificare a faptelor la nivel profesionist.
 
Structurat în trei părți, atelierul le permite jurnaliștilor și editorilor să afle în ce constă procesul de fact-checking, cum poate fi aplicat de jurnaliști atunci când își scriu materialele, ce pași trebuie urmați pentru un fact-checking profesionist.
 
În contextul în care presa independentă este supusă unui șir de riscuri - financiare, legale, politice - verificarea atentă a faptelor devine o necesitate stringentă pentru reprezentanții presei. Utilizarea profesionistă a fact-checkingului îi poate proteja de exagerări sau inexactități, ajutându-i să realizeze materiale de calitate.  
 
Centrul pentru Jurnalism Independent încurajează editorii din instituțiile de presă autohtone să implementeze fact-checkingul în activitatea lor, iar pe jurnaliști să țină cont de regulile prezentate în cadrul acestui atelier online și să le respecte în activitatea de zi cu zi.
 
Atelierul online este produs de Centrul pentru Jurnalism Independent în calitate de partener al Internews în cadrul proiectului „Media în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova (MEDIA-M), finanțat de USAID. Proiectul MEDIA-M își propune să promoveze dezvoltarea unei prese independente și profesioniste în Moldova, oferindu-le cetățenilor acces la o diversitate de perspective și contribuind la formarea unui sector media mai rezistent la presiuni politice și financiare.